Oblicz sumy:
Agata_: a) 12+1/√2+...+8
b) π+2π+...+32π
20 kwi 00:42
Basia: Podpowiadam
20 kwi 01:06
Basia: Agato to są sumy ciągów.
{an} jest ciagiem geometrycznym
a1 = 12
q =√2=212
an = a1*qn−1
12*(212)n−1 = 8 /*2
212*(n−1) = 24
12*(n−1) = 4 /*2
n−1 = 8
n=9
musisz policzyć S9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
{bn} jest ciągiem arytmetycznym
b1 = π
r = π
bn = b1 + (n−1)*r
π + (n−1)π = 32π /:π
1 + n −1 =32
n =32
musisz policzyć S32
20 kwi 01:12
Agata_: ok dzieki

a jeszcze jedno.....
3+3
2+...+3
6
20 kwi 01:21
Basia: suma sześciu wyrazów czyli S6 ciągu geometrycznego
a1 = 3 q=3
20 kwi 01:43