Trygonometria
Błagam: Nie mam pojęcia jak to zrobić proszę o pomoc. Próbowałam ze wzorów redukcyjnych,
ale nie wychodzi ; / Prosze .
tg45 * tg44 * tg45 * tg 46 * tg47 = ? : (
* − mnożenie
20 kwi 18:24
radek: fajne zadanko
20 kwi 18:31
Mickej : w przybnliżeniu
1.00000000000001111111112
20 kwi 18:33
Błagam: No ja wiem ja wiem ze jeden ale to ma być jakoś zrobione i nie wiem co to za sposób ; (
Podpowie mi ktoś? ; (
20 kwi 18:34
Bogdan:
Zadanie zawiera nieścisłość, powinno być:
tg43 * tg44 − tg45 * tg46 * tg47 = tg43 * tg 44 * 1 * ctg 44 * ctg43 =
= (tg43 * ctg43) * (tg44 * ctg44) * 1 = 1 * 1 * 1 = 1
tg47 = ctg43
tg46 = ctg44
oraz tgα *ctgα = 1
20 kwi 18:48
Błagam: Ale tak jest w książce

wszystkie przydkłady jakie mam..są podobne i w każdym jest mnożone..:(
np też taki
ctg25 * ctg35 * ctg45 * ctg55 *ctg65
20 kwi 18:51
Bogdan:
Nieścisłość była tu tg45 * tg44 − tg45 * tg46 * tg47,
powinno być tg43,
20 kwi 19:04
Bogdan:
Drugi przykład rozwiązuje się podobnie
20 kwi 19:04
Bogdan:
ctg25 = tg65
ctg35 = tg55
20 kwi 19:06
Błagam: A tak..43 a nie 45.. ale czemu stawiasz "minusa" po tg44? to chyba przez przypadek tak?
20 kwi 19:07
Błagam: Dziękuję bardzo teraz już wiem jak rozwiazywac zadania tego typu: )
20 kwi 19:08
Błagam: Sprawdzisz mi to?; (
sin2 75 + sin2 15 − 2sin30=
coś2 15+sin2 15 − 2cos 60= 1−(1/2*2)=1−1=0
? takim sposobem?; ) już chyba to zrozumiałam ale czy dobrze?
i takie jeszcze
(cos52−cos38)2 + 2sin38 *sin52−cos180=
w tym ma wyjsc dwa i nie wiem jak to do konca zrobic; /
20 kwi 19:47
Błagam: sprawdzi mi ktos i popowie w tym drugim

prosze
20 kwi 20:07
Bogdan:
Minus rzeczywiście wpadł przez przypadek, miało być *.
sin275 + sin215 − 2sin30 = cos215 + sin215 − 2 * 12 = 1 − 12 = u{1}[2}.
Nie było potrzeby zamieniać sin30 na cos60.
(sin38 − cos38)2 + 2sin38cos38 − (−1) =
= sin238 − 2sin38cos38 + cos238 + 2sin38cos38 + 1 = 1 + 1 = 2
20 kwi 20:21
Błagam: Ale własnie zamieniałam dlatego ze w odpowiedziach miało wyjsc zero

czyli tak nie
można?
20 kwi 20:28
Bogdan:
Wkradł się błąd, powinno być
| | 1 | |
sin275 + sin215 − 2sin30 = cos215 + sin215 − 2 * |
| = 1 − 1 = 0. |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin 30 = cos60 = |
| , można zamienić, ale nie było takiej potrzeby |
| | 2 | |
20 kwi 21:00
Błagam: A no faktycznie ale jakoś tak schematycznie zamieniałam wszystko

Dziękuję
20 kwi 21:30