wyznacz dziedzine funkcji i rozwiaz rownanie.
daboia:
odp D=R\{−3}
ale jak mam rozwiazac rownanie?
20 kwi 22:04
lisek:
Skoro D=R\{−3} to równanie przyjmuje postać:
(x2−1)(x+3)=0
((x=1 v x=−1 v x=−3) x∈R\{−3}) ⇒ x=1 v x=−1
20 kwi 22:16
daboia: bardzo dziekuje
20 kwi 22:21
Michał : no chyba nie ... tak się robi jak masz nierówność ... tutaj po prostu góra ma być
przyrównana do zera , tak mi sie wydaje
20 kwi 22:22
Eta:
Nieeee!
tylko licznik = 0
czyli x2 − 1=0 <=> ( x −1)(x +1)=0 <=> x = 1 v x= −1
obydwa są rozwiazaniami ,bo € D
20 kwi 22:25
Michał : tak jak mówiłem
20 kwi 22:26
lisek: Przecież taki jest wynik, a ten sposób zarówno działa do równań jak i nierówności
20 kwi 22:27
Eta: Michał ? fajnie by było w Polsce, jakby "górę " przyrównać do zera


W matematyce jest
licznik i
mianownik
a nie
góra i dół ( sory bez urazy
20 kwi 22:28
Eta:
Lisek! ..... niestety nie masz racjii
mianownik≠0 więc jak możesz porównać do zera?
20 kwi 22:29
Michał : olabości

dla mnie wszystko jedno

a góra dla mniej wtajemniczonego lepiej jakoś
brzmi
20 kwi 22:31
lisek: Ale założenie sprawia, że mogę tak zrobić (Jeśli masz nierówność postaci ≤ lub ≥ to
również nie możesz porównać do zera

)
20 kwi 22:31
Michał : nie umiem Ci tego wytłumaczyć choć wiem o co chodzi
20 kwi 22:33
Eta:
To zapytam Lisek tak?
Kiedy ułamek jest równy zero?
Czekam na odp na to pytanie?
20 kwi 22:35
lisek: Wtedy, gdy jego licznik jest równy zero. Wiem do czego zmierzasz, ale jest to sposób
uniwersalny działający zarówno do równań jak i nierówności. Zauważ, że udzielając
odpowiedzi dodałem założenie mówiące o tym, że mianownik nie może być równy zero i
wyeliminowałem to rozwiązanie. Dochodzimy do tego samego
20 kwi 22:38
Michał : | | x−1 | |
jak w nierównościach ? kurna całę życie nierówności rozwiązywałem tak: |
| ≥0 −> |
| | x−2 | |
(x−1)(x−2)≥0 i jazda

Może sie myle w tym momencie ?
20 kwi 22:43
lisek: Masz rację Michał i to też tłumaczę Ecie (należy tylko założyć, że to co w mianowniku nie
może być zerem). Proste jak metr sznurka w kieszeni
20 kwi 22:57
Eta:
Lisek jeżeli "proste jak metr......... "

to w jakim celu przyrównujesz mianownik do zera?
bo nie bardzo to wiem?
Teraz do Michała : oczywiście w nierówność wymierną
zamieniasz do postaci iloczynu , ale w rozwiązaniu jej
musisz wyrzucić x=2 bo D= R− {2}
PS; dobrze kochani młodzieńcy

ja spadam na herbatkę

Pozdrawiam Was
20 kwi 23:04
xpt: jeżeli licznik*mianownik=0 to to jest to samo co licznik=0. Matematyka dąży do
jak najprostszych zapisów, dlatego ja, podobnie jak Eta, uważamy, że przyrównywanie
mianownika do zera jest przerostem formy nad treścią. Jeżeli chcecie się rozpisać to
polecam jakaś filologię ;)
20 kwi 23:14