Trudne
Anulka: w trojkacie abc proste zawierajace dwusieczne katow poprowadzonych z wierzcholkow A i B
przecinaja sie pod katem 45 stopni. Wiedzac ze ac=2 i bc=6 oblicz
a) dlugosc ab
b) dlugosc srodkowej poprowadzonej z C
20 kwi 20:28
Anulka: pomoze ktoś ?
20 kwi 21:12
Eta:
Pomagam

cierpliwości narysuje rysunek.
20 kwi 21:24
Eta:

Zaraz napiszę rozwiazanie
20 kwi 21:39
Anulka: dlaczego jest kat prosty
20 kwi 21:52
Eta:
<CAB =
2α <ABC=
2β
kątARN=
45o bo <ARB=
135o
ponieważ 2α+2β
<180o bo to kąty trójkata ABC
więc α+β
<90o zatem kąt między dwusiecznymi to kąt ARN= 45
o
teraz już prosto:
ponieważ kąt ARM = 135
o
to w ΔARB mamy ,że:
α+β= 180
o − 135
o => α+β= 45
o
to 2α+2β= 90
o => ,że <ACB = też 90
o
zatem ΔABC −−− jest prostokątny
więc policz IABI z tw Pitagorasa bo masz dane : IACI = 2 IBCI = 6
wylicz zatem IABI ......
długość środkowej ICMI ... teżz już widać ,że jest
równa długośći R −− okręgu opisanego na ΔABC
czyli ICMI=
12IABI bo IAB −−− to przeciwprostokatna
to wszystko!
powinno Ci wyjść ,że
IABI = 2√10 ICMI= √10
20 kwi 21:52
Eta: Teraz zobacz dlaczego?....
<C= 90o
Przeanalizuj rozwiązanie!
wiesz już ?
20 kwi 21:54
Anulka: tak wiem, wielkie dzieki
20 kwi 21:56
Eta: OK

Powodzenia
20 kwi 21:57