trójkąt prostokątny:]
Madzia: W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów jest równy 3/5. promień okręgu wpisanego w
ten trójkąt ma długość 7cm. Oblicz pole tego trójkąta
20 kwi 17:36
makusia: wynik powinien wyjść 294cm2
20 kwi 23:09
Bogdan:

a, b, c − długości boków trójkąta
a = 3x, c = 5x
b =
√25x2 − 9x2 = 4x
r = 7
| | 1 | | 1 | |
r = |
| (a + b − c) => 7 = |
| (3x + 4x − 5x) => x = 7 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
p = |
| (a + b + c) = |
| (3x + 4x + 5x) = 6x = 42 |
| | 2 | | 2 | |
Pole P = pr = 42 * 7 = 294
21 kwi 00:33
makusia: dzieki wielkie
21 kwi 21:38
fifi: ∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∫∊∊∊∊ głąb z ciebie
31 mar 14:42
fifi: sorki pomyliłem fora
31 mar 14:43
31 maj 21:00