NAUKA
BARTEK: Kto pouczy się ze mną trygonometrii z uwzględnieniem pól trójkątów? Proszę
Ja będę podawał zadanie i wspólnie albo wy tylko wskażecie jak.
Zad 1
| | 12 | |
W trójkącie prostokątnym cosinus jednego z kątów jest równy |
| ,a promień okręgu |
| | 13 | |
opisanego na tym trójkącie jest równy 13 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
31 maj 20:07
Basia:
wskazówka: środek tego okręgu to środek przeciwprostokątnej
31 maj 20:11
BARTEK:

tak.
x=24
a
2=169−144
a=5
P=12*5
P=60 cm
2
W książce jest napisane że powinno być 120 cm2
31 maj 20:19
Basia: błąd w tw.Pitagorasa
a2 = 262 − 242
31 maj 20:21
BARTEK: Dzięki Basiu
a=10
P=120 cm
2
31 maj 20:27
BARTEK: Zad 2.
| | 3 | |
W trójkącie prostokątnym sinus jednego z kątów jest równy |
| . Promień okręgu wpisanego w |
| | 5 | |
ten trójkąt ma długość 7 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
ZAPRASZAM
31 maj 20:34
Basia:

x=a−r
y=b−r
x+y = c
a−r+b−r=c
a+b−c = 2r
stąd masz
a+b−c = 14
drugie równanie z sinusa
trzecie z Pitagorasa
no i układ
31 maj 20:39
BARTEK: nie nie wiem jak to zroibc
31 maj 20:46
BARTEK: MYŚLĘ i myślę i chyba nic już nie wymyśle
31 maj 20:51
Basia:
3c = 5a
3a + 3b + 5a = 42
8a + 3b = 42
a
2 + (14−
83a)
2 = (
53a)
2
dalej licz sam
31 maj 21:03
BARTEK: Basia patrz na to

a=3k, b=4k, c=5k
3k/5k=3/5=sinα
r=7
r=(a+b−c)/2
7=(3k+4k−5k)/2
7=2k/2
7=k
stad a=3*7=21, b=4*7=28, c=5*7=35 najdłuższy bo to przeciwprostokątna więc:
P=1/2*21*28=294 cm²
31 maj 21:05
BARTEK: Skąd u ciebie się wzięło :
| | 5 | |
a+b+ |
| a= 14  |
| | 3 | |
31 maj 21:08
Basia:
pomyłka; minus ma być
a+b−c = 2r
a+b − 53c = 14
31 maj 21:31
BARTEK: no wiedzielem !
31 maj 22:18
BARTEK: juz to zrobilem sam!
31 maj 22:18
BARTEK: Pole równa się 294
31 maj 22:18
BARTEK: Dzięki Basia <3
31 maj 22:19
BARTEK: Zad 3
| | 2 | |
W Trójkącie prostokątnym o polu 12 cm2 tangens jednego z kątów ostrych jest równy |
| . |
| | 3 | |
Wyznacz wysokość poprowadzoną z wierzchołka kąta prostego. Podaj przybliżenie dziesiętne z
dokładnością do 0,1 cm.
ZAPRASZAM!
31 maj 22:26
BARTEK:

Co dalej ?
31 maj 22:35
ZKS:
| 1 | | 2 | | 2x | |
| ab = 12 ∧ tg(α) = |
| = |
| |
| 2 | | 3 | | 3x | |
2x * 3x = 24
x
2 = 4 ⇒ x = 2
a = 4 ∧ b = 6
c =
√42 + 62 = 2
√13
Teraz podaj przybliżenie swoje.
31 maj 22:35
BARTEK: zrobilem to : Wynik to 3,3 cm
1 cze 00:21
BARTEK: | | 84 | |
W trójkącie prostokątnym o polu 126,5 cm2 cosinus jednego z kątów jest równy |
| . |
| | 85 | |
Oblicz długość boków tego trójkąta.
1 cze 00:23
Basia:

b liczysz z tw.Pitagorasa
b
2 = (85x)
2 − (84x)
2 = x
2(85
2−84
2) = x
2(85−84)(85+84) = 169x
2
b = 13x
P = 84x*13x = 126,5
84*13*x
2 = 126,5
z tego wylicz x
podstaw
a = 84x
b = 13x
c = 85x
i gotowe
1 cze 01:09
Basia: sorry
84*13x
2 = 253
1 cze 01:55
BARTEK:

Dzięki Basia
w mojej szkole robimy innym sposobem chciałbym żebyście sprawdzili gdzie jest błąd proszę.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 84 | | b | | 84 | |
cosα = |
| = |
| ⇒ b= |
| c |
| | 85 | | c | | 85 | |
a
2 = c
2−b
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−Teraz próbuję obliczyć c:
| | 1 | | 13 | | 84 | |
136,5= |
| * |
| c* |
| c |
| | 2 | | 85 | | 85 | |
c
2=1972425
c=1404,43049

Powinno być 5,3 cm, 42 cm 42,5 cm
Co zrobiłem źle ?
1 cze 12:16
Nienor: bo w zadaniu pisało 126,5 ma pole, a nie jak ty napisałeś 136,5
1 cze 12:23
Nienor: Choć i tak nie wychodzi liczba wymierna.
1 cze 12:23
BARTEK: Ja pisałem to zadanie Ma być pole równe 136,5 cm2
1 cze 12:31
Nienor: W wyższych postach pisało co innego, zasugerowałam się tamtym.
Po prostu twój kalkulator (albo i Ty

) nie umie liczyć
| | 136,5*14450 | | 1972425 | |
c2= |
| = |
| =1806,25
|
| | 1092 | | 1092 | |
c=
√1806,25=42,5
1 cze 12:34
BARTEK: Dobrze to zrobiłem tylko źle użyłem kalkulatora
c
2=1806,25
c= 42,cm
a= 6,5 cm
b= 42 cm
1 cze 12:42
BARTEK: Czy mój sposób liczenia jest pracochłonny ?
1 cze 12:43
Nienor: Widziałam bardziej pracochłonne pomysły. O ile liczby znośne, lub masz kalkulator, to nie jest
zły.
1 cze 12:45
BARTEK:

Przekątne czworokąta dzielą ten czworokąt na cztery trójkąty, Dane są pola trzech trójkątów
(zobacz rysunek).Oblicz pole czwartego trójkąta.
Zapraszam
1 cze 12:50
BARTEK: Próbowałem zapisałem pól strony dziwnymi obliczeniami ale nic z tego. Potrzebuję pomocy.
1 cze 13:26
BARTEK: −
1 cze 13:35
krystek: Przeszukaj na forum w tym tyg było liczone. Wyprowadź wysokości!
1 cze 13:41
krystek:

_
1 cze 13:47
BARTEK: 75x=1350
x=18
Wynik jest dobry ale z jakiego to prawa , twierdzenia to wynika nie wiem. Ktoś wie dlaczego
tak?
1 cze 13:56
1 cze 13:59
1 cze 14:02
BARTEK: Nie rozumie jak to sie nazywa?
1 cze 14:03
Nienor: Nazywa
1 cze 14:04
BARTEK: z czego to wynika
1 cze 14:51
Nienor: Te trójkąty mają wspólne podstawy, więc ich pola są proporcjonalne względem wysokości.
1 cze 14:54
BARTEK:

Dzięki
zad 6.
W trapezie ABCD, AB || DC, poprowadzono przekątne , które przecięły się w punkcie P.
Wykaż ,że pola trójkątów BCP i APD są równe.
1 cze 15:38
BARTEK: PΔ ADB = PΔ ACB
PΔ ADB = PΔ APB + PΔ APD
PΔ ACB = PΔ BCP + PΔ APD
PΔ APB + PΔ APD = PΔ BCP + PΔ APD / − PΔ APD
PΔ APB = PΔ BCP
1 cze 15:59
vitek1980:
Popatrz na trójkąty ACD i BCD. Mają równe pole, ponieważ ich wspólną podstawą jest bok CD i oba
mają wysokość równą wysokości trapezu. Teraz odcinamy ich wspólną część czyli trójkąt CPD.
PADC=PBCD
PADC−PCPD=PBCD−PCPD
PAPD=PBCP
1 cze 16:03
BARTEK:

Zad 7.
W trapezie ABCD, AB || DC, poprowadzono przekątne , które przecięły się z punkcie E. Pola
trójkątów ABE i BCE są odpowiednio równe 78 i 52. Oblicz pole trójkąta CDE.
1 cze 16:19
BARTEK: PΔ ABE = 78
PΔ BCE = 52
PΔ ABC = PΔ ABE + PΔ BCE = 130
| | 1 | |
PΔ ADB = |
| |AB| * h = PΔ ABC |
| | 2 | |
PΔ ADE = PΔ ABC − PΔ ABE = PΔ BCE
| PΔ ADE | | PΔ CDE | |
| = |
| |
| PΔ ABE | | PΔ BCE | |
| | PΔ ADE * PΔ BCE | |
PΔ CDE = |
| |
| | PΔ ABE | |
ZROBIONE! W ciągu 2 dni jestem o niebo lepszy w rozwiązywaniu tych zadań!
1 cze 16:37
BARTEK: Zad 8.
W trapezie ABCD, AB || DC, przekątne przecinają się w punkcie E. Wiedząc ,że pola trójkątów ABE
i CDE są odpowiednio równe 90 cm2 i 40cm2, oblicz pole trójkąta AED.
Zapraszam!
1 cze 17:10
Mila: A jakie Ty masz propozycje?
1 cze 17:40
Mila: Wskazówka :
1) Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi skali podobieństwa.
2) skorzystaj z rysunku Krystek (chodzi o wysokość) z gdoziny 13: 47.
Jeśli masz odpowiedź, to będziesz wiedział, czy dobrze obliczyłeś.
1 cze 17:49
BARTEK: Zabieram się do pracy dzięki za rady Krystek
2 cze 20:33
BARTEK: Zabieram się do pracy dzięki za rady Krystek
2 cze 20:33
BARTEK:

PΔ ABE = 90 cm
2
PΔ CDE = 40 cm
2
| PΔ DAE | | PΔ CDE | |
| = |
| |
| PΔ ABE | | PΔ BCE | |
| | 1 | |
PΔ ABD = |
| |AB| * h = PΔ ABC |
| | 2 | |
PΔ DAE + PΔ ABE = PΔ BCE + PΔ ABE
PΔ DAE = PΔ BCE
| PΔ DAE | | PΔ CDE | |
| = |
| |
| PΔ ABE | | PΔ DAE | |
PΔ DEA
2 = PΔ ABE * PΔ CDE
PΔ DEA
2 = 90 cm
2 * 40 cm
2
PΔ DEA
2 = 3600 cm
4
PΔ DEA = 60 cm
2
2 cze 21:21
BARTEK: Zad 9.
Punkt E jest punktem przecięcia przekątnych trapezu ABCD, gdzie AB || DC.
Pola trójkątów ABE i CDE są odpowiednio równe P1 P2 . Niech P oznacza pole trapezu ABCD.
Wykaż ,że P=(P1 + P2)2
Jak to zrobić zrobić ?!
2 cze 21:27
5-latek : To moze zacznij od rysunku
2 cze 22:24
BARTEK:
| | (a1 * k+a1)(h1 * k+h1) | |
P= |
| |
| | 2 | |
| | P1 | | P1 | |
P=P2* ( |
| +2√ |
| +P2 |
| | P2 | | P2 | |
P=P
1 +2
√P1*P2 + P2
P= (
√P1+
√P2)
2
2 cze 22:26
BARTEK:

Trójkąty Δ CDS i Δ ABS są zawsze do siebie podobne jeżeli DE || AB ?
2 cze 22:31
Mila:
DC||AB ,
ΔDCS∼ΔABS cecha kkk
∡DSC=∡ASB jako kąty wierzchołkowe.
∡CAB=∡ACD jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
∡ABD=∡BDC jako kąty naprzemianległe wewnętrzne
2 cze 22:38
BARTEK: A no tak

DZIĘKI MILA.
Kurcze znam to forum od dawna i muszę przyznać ,że tą strona istnieje tylko dzięki grupie ok.
20 osób.Fajnie

Może i ja kiedyś dostane kolorowy nick.
2 cze 22:44
BARTEK:
Ok dzisiaj pisałem sprawdzian i dostanę piątkę. Dzięki wszystkim za pomoc szczególnie Basi
W środę piszę sprawdzian z trygonometrii ,więc...
Trygonometria
Zad 1.
Oblicz wartości trygonometryczne dla kąta α.
3 cze 13:29
3 cze 13:31
krystek: ok
3 cze 13:33
BARTEK:
Dziękuje za sprawdzenie
Zad 2.
Korzystając z danych w trójkącie na rysunku poniżej, oblicz wysokość h z dokładnością do 0,1
cm.
3 cze 13:41
3 cze 13:45
3 cze 13:53
BARTEK:
Błąd Kąt 60 stopni sięga do przeciwprostokątnej
180 −(90+80)=10
cos 50 * 20 = h
0,643 * 20 = h
12.86 cm = h
3 cze 13:55
krystek: ≈12,9 jak masz podane w poleceniu.
3 cze 14:04
BARTEK:

Zad 3.
Dziękuje
Oblicz obwód trójkąta ABC na rysunku z dokładnością do 0,5 cm:
h = 8 cm
|AB| = 8,12=8 cm
z Δ ADC
| | h | | |CD| | |
tg 42 = |
| cos 42 = |
| |
| | |CD | | |CA| | |
| | h | | |CD | |
|CD| = |
| |CA| = |
| |
| | tg 42 | | cos 42 | |
| | 8 | | 7 | |
|CD| = |
| |CA| = |
| |
| | 1,111 | | 0,669 | |
|CD| = 7,20 = 7 cm|CA| = 10,46 = 10.5 cm
LΔ ABC = |AB| + |CA| + |CB|
|CB| = |CD| − |BD| LΔ ABC =8 cm + 10,5 cm + 6 cm
| | h | |
tg 80 = |
| LΔ ABC = 24,5 cm |
| | |BD| | |
|BD| = 1,41= 1cm
|CB| = 7 − 1
|CB| = 6 cm
Dobrze ?
3 cze 14:44
krystek: "rachunków " nie sprawdzam ,sposób ok
3 cze 14:56
c[BARTEK]:
Dzięki.
Zad 4.
Oblicz wszystkie wysokości na rysunku poniżej z dokładnością do 0,1 cm.
Wysokości dorysowałem.
3 cze 15:18
c[BARTEK]: |BC| = 10
3 cze 15:19
c[BARTEK]: ∡BCA = 180 − (110+20) = 50
h = |BC| * sin 50
h = 10 * 0,766
h = 7,66 = 7,7 cm
h = |BC| * sin 80
h = 10 * 0,985
h = 9,85 = 10 cm
h = |BA| * sin 80
h = 22.1769005848 = 22.2 cm
Z dnia na dzień czuję się mądrzejszy.
3 cze 15:42
Mila:
Załóż nowy wątek, bo długo się przewija.
3 cze 16:02
BARTEK:
3 cze 17:55
BARTEK:

zad 5. Wykorzystując dane z rysunku powyżej :
a) 1 + * sinα * cosα
b)(tgα * cosα + ctgα * sinα)
2
4 cze 16:58
BARTEK: Może to ktoś zrobić bo cały czas wychodzą mi inne wyniki ?
4 cze 17:14
BARTEK: Czy ktoś na tym forum wgl jest?
4 cze 17:39
Nienor: Ale co z tym zrobić, obliczyć wartości
| | 2 | | 4 | | 8 | | 2 | |
a=1* |
| * |
| = |
| = |
|
|
| | √16+4 | | √16+4 | | 20 | | 5 | |
| | 1 | | 2 | | 3 | | 9 | |
b=(sinα+cosα)2=( |
| + |
| )2=( |
| )2= |
| |
| | √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
4 cze 18:34
BARTEK: Dzięki
4 cze 18:44
4 cze 21:07