WYZNACZ WIELOMIAN
KRYCHADD: a) WYZNACZ WIELOMIAN
G(x)=5f(x)−3g(x), jeśli f(x)=5x4−4x3+2x2−8 ;
g(x)=−2x4+5x3−2/3x2+2
b)
OBLICZ G(−1) ; G(√2) ; G(3−√3)
kto wie jak to zrobić−proszę o rozwiązanie.
20 kwi 10:00
ula: w miejsce f(x) wstawiasz równanie mu przypisane i podobniue w miejsce g(x)
a zatem G(x) przyjmie postać:
G(x)=5(5x4−4x3+2x2−8 ) −3(−2x4+5x3−2/3x2+2 ) =25 x4−20x3+10x2−40 +6x4−15x3+2x2−6=
31x4−35x3+12x2−46
20 kwi 10:57
ula: G(−1) = 31+35 + 12−46= 32
G(√2) = 31*4 −31*2√2+12*2−46 = 124 −62√2+24−46= 102−62√2
analogicznie dalej
20 kwi 11:00