prosze o sprawdzenie rozwiązania
HelpMe16: Mam jeszcze jedno pytanko, mógłby mi ktos sprawdzić zadanie:
Na pomalowanie 10 kul o średnicy 40 cm zużyto puszkę farby. Ile kulek o promieniu
długości 2 cm można by pomalowac taką samą ilością farby?
Moje obliczenia:
P=4 pi r do drugiej
P= 4 pi 20 do drugiej
P= 4 pi 400
P= 1600 pi cm kwadratowych
nastepnie mnoże pole jednej kuli razy 10 i wynik= 16000 pi
P= 4pi r do drugiej
P= 4 pi 2 do drugirj
P= 4 pi 4
P=16 pi
16000 pi / 16 pi = 1000 sztuk
to moja odpowiedz.
a inne to:
a) 100
b)10
C) 1000
d) 200
dobrze mysle?
20 kwi 17:05