funkcje- zadanie maturalne
kamil: Funkcja f okreslona jest wzorem f(x)=x−2−x*IxI+1
Zapisz wzor i naszkicuj wykres funkcji h(m)=k, gdzie k jest liczba rozwiazan f(x)=m.
20 kwi 19:51
ksalk:
Mamy uklad rownan
f(x) = −x + 2 + 1 = −x + 3 dla x ≥ 0
f(x) = x − 2 + 1 = x − 1 dla x < 0
Wg wykresu funkcji f(x):
dla k ∈ (−∞;−1) 2 rozwiazania
dla k ∈ <−1;3> 1 rozwiazanie
dla k ∈ <3;∞) 0 rozwiazan
h(m) = 0 , dla k ∈ <3;∞)
= 1 , dla k ∈ <−1;3>
= 2 , dla k ∈ (−∞;−1)
Tylko wykres wystarczy narysowac
20 kwi 20:14
kamil: dzieki bardzo, tez otrzymalem takie rozwiazanie ale wydalo mi sie ono zbyt banalne
20 kwi 20:29