Pomocy
natalka::): Doprowadź do najprostrzej postaci
1+(1+2)*(1+22)*(1+24)*(1+28)*.....*(1+264)
Nie wiem jak mamsię za to zabrać pomocy
20 kwi 17:33
Bogdan:
Czy za pierwszą jedynką jest znak plus?, czy w pierwszym nawiasie (1 + 2)?,
nie powinno być (1 + 20)?, czy w ostatnim nawiasie nie powinno być (1 + 264)?
20 kwi 19:13
natalka;;): Wszystko jest napisane tak jak ma być tylko w tym ostatnim jest do 64 potęgi
21 kwi 00:25
Bogdan:
Π (duża grecka litera pi) − w matematyce znak iloczynu
k=7
1 + Π (1 + 22k − 1 )
k=1
k=3
Zapis Π ak oznacza a1 * a2 * a3
k=1
21 kwi 01:09
Bogdan:
To nie było doprowadzenie do najprostszej postaci, to było zapisanie w prostszej
postaci.
21 kwi 01:10
Bogdan:
A teraz najprostsza postać, najpierw w postaci ogólnej:
1+(1+221−1)*(1+222−1)*(1+223−1)* ... *(1+22n−1)=22n
W podanym zadaniu n = 7, a więc
1 + (1+2)*(1+22)*(1+24)*(1+28)*(1+216)*(1+232)*(1+264) = 2128
Dość łatwo wykazać prawdziwość podanej w postaci ogólnej równości metodą
indukcji matematycznej.
21 kwi 10:08