Prawdopodobieństwo...
Czarny jeż: Mając dane P(A)=0,9 , P(B/A')=0,75 , P(B/A)=0,95 oblicz P(B).
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak z tym ruszyć ?
20 kwi 18:51
Czarny jeż: Mógłby mi ktos pomóc ? Mnie i osobom na innym forum wychodzi ponad 1... Troche lipa.
20 kwi 21:38
viola: a sprwdziłeś zadanie? Może coś żle przepisałeś?
20 kwi 23:06
Bogdan:
Rozwiązuję
20 kwi 23:47
Bogdan:
P(A) = 0,9, P(A') = 1 − 0,9 = 0,1
Prawdopodobieństwo warunkowe:
| | P(AnB) | |
P(B/A) = 0,95 => |
| = 0,95 => P(AnB) = 0,95*0,9 = 0,855 |
| | P(A) | |
P(A'nB) = P(B) − P(AnB) => P(A'nB) = P(B) − 0,855
Prawdopodobieństwo warunkowe:
| | P(A'nB) | | P(B) − 0,855 | |
P(B/A') = 0,75 => |
| = 0,75 => |
| = 0,75 |
| | P(A') | | 0,1 | |
Stąd P(B) − 0,855 = 0,075 => P(B) = 0,93
20 kwi 23:58
kamil: Bogdanie czy moglbys takze zerknac na moje zadanie ktore zamiescilem na forum?
bede bardzo wdzieczny za pomoc
21 kwi 00:03
radek: Bogdanie a skad wiedziales ze trzeba bylo uzyc prawd. warunkowego? Inaczej nie mogl bym
tego wyliczyc?
21 kwi 00:23
Bogdan:
Oznaczenie P(A/B) lub P(A|B) oznacza prawdopodobieństwo warunkowe.
Nie można inaczej tego policzyć, bo w treści zadania występuje prawdopodobieństwo
warunkowe.
Oznaczenie P(A\B) oznacza prawdopodobieństwo różnicy zdarzeń.
Trzeba rozróżniać te oznaczenia. Kilka lat temu wśród zadań maturalnych pojawiło
się oznaczenie P(A\B) i część zdających uznała błędnie to za prawdopodobieństwo
warunkowe.
21 kwi 00:40
Bogdan:
radek, o które zadanie Ci chodzi?
21 kwi 00:43
radek: ale numer to tego nie wiedzialem

dzieki za wytlumaczenie
21 kwi 01:18
Czarny jeż: Wow...
21 kwi 18:18