Wyliczanie fragmentu koła w układzie współrzędnym
Max__:

Oblicz pole części koła ograniczonej prostą o równaniu y =
√3x − 2
√3, obrazem tej
prostej w symetrii względem osi OY i tą częścią okręgu x
2+y
2= 12, która leży ponad
osia OX
Kolorowe na rysunku służą do wskazania odpowiednich figur. Poniżej są moje wyliczenia do
tego zadania. Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś sprawdził gdzie popełniłem,błąd albo
chociaż sam zrobił to zadanie i napisał czy ma taki sam wynik jak w książce. Z góry
dziękuje
Dzisiaj zabrałem się za takie zadanie. Chciałem je zrobić następująco:
r=2
√3 więc Pole koła = 12π
Wiem że proste przecinają się z osią OX w punktach −2 i 2 więc podstawa niebieskiego
trójkąta ma długość 4 a wysokość 2
√3. Zatem jego pole jest równe 4
√3.
Układ równań jednej prostej i koła dał mi współrzędne przecięcia się
A = (0,2
√3) i B = (3 ,
√3)
Obliczyłem długość odcinka |AB| = 6
Przyjmując że S to środek okręgu to trójkąt SAB jest równoramienny. Z twierdzenia cosów
wyszło mi że kąt α przy wierzchołku S jest równy 120 stopni. Tak więc pole trójkąta jest
równe 3
√3
Pole części koła która zawiera ten trójkąt jest równa 4π
Pole czerwonej figury jest więc równe 4π − 3
√3
Pole figury zaznaczonej na zielone jest więc równe całość koła odjąć dwa razy czerwone i
odjąć niebieskie 16π − 8π + 6
√3 − 4
√3 = 8π + 2
√3 − Taka wg mnie jest odpowiedz
ale niestety w książce pisze, że poprawna odpowiedz to 8π + 6
√3 − Nie mam pojęcia
dlaczego proszę o pomoc.