:(
Ev: BŁAGAM O POMOC !
Suma trzech liczb tworzących ciąg geometryczny jest równa 26, a ich iloczyn wynosi 216.
Wyznacz ten ciąg.
20 kwi 18:56
radek: a1*a1*q*a1*q2 = 216 a1+a1*q+a1*q2= 26 uklad rownan
20 kwi 18:59
Maciek: a+b+c=26
abc=216
b/a=c/b
Wylicz ten układ równań z trzema niewiadomymi!
20 kwi 19:00
Maciek: Radek ma rację, bo jeszcze trzeba wyznaczyć a1 i q
20 kwi 19:01
Ev: Jak
20 kwi 19:03
Ev: Możecie pomóc ? Bo ja naprawdę nie wiem o co tu chodzi
20 kwi 19:03
Maciek: Radek Ci utworzył wyrazy: pierwszy a1 drugi a1*q i trzeci a1*q2
20 kwi 19:07
Maciek: Stworzył Ci układ równań z 2 niewiadomymi a1 i q i trzeba go rozwiązać
20 kwi 19:08
Maciek: Liczę wyniki za moment
20 kwi 19:08
Maciek: Dla q=3 a1=2 a dla q=13 a1=18
20 kwi 19:18
Maciek: I jak

?
20 kwi 19:19
Eta:
Można tak:
a1 +a1*q +a1*q2= 26
a13*q3= 216 => a1*q= 6 => a1 = 6q q≠0
teraz :
a1+q1*q2= 20
a1( 1+q2) = 20
6q(1+q2)= 20 /*q
6q2 −20q +6= 0 ...... delta itd
20 kwi 19:21
Eta: W czwartej linijce od dołu jest oczywiście:
a1 +a1*q2= 20
20 kwi 19:22
Eta: Wynik taki jak podał Maciek:
a1=2 q = 3 lub a1 = 18 q = 13
20 kwi 19:23
Maciek: dziękuję, już się bałem, że coś nie wyszło − nie jestem matematykiem...
20 kwi 19:32