potrzebująca pomocy !!!!
Ola: POmocy z fizyki

!
20 kwi 16:51
tim: Ale, że jakiej? PIsz
20 kwi 16:52
Ola: dwa zadania do zrobienia
20 kwi 16:55
tim: Zarzuć.. powinien ktoś zroibć
20 kwi 16:55
Ola: Na sprężynach drgają dwie kulki Jedna ma okres drgań równy 1,2s druga zaś z
częstotliwością 0,8 Hz. Ile drgań wykona każda z kulek w ciągu 1 minuty
20 kwi 16:58
Ola: Obil energię mechaniczną drgań wahadła matematycznego o długości 1m i masie 135g którego
amplituda drgań wynosi 8 cm
20 kwi 16:59
Ola: Oblicz*
20 kwi 16:59
Ola: Oscylator wykonał n=600 wychyleń w czasie 120s jaki jest okres i częstotliwość ruchu
20 kwi 17:00
Ola: Kto wie
20 kwi 17:07
HelpMe16: a masz jakis wzór na to? musisz miec wzór z którego to przekształcisz
20 kwi 17:08
Pomoc !!!: a na które zadanie
20 kwi 17:10
Ola : bo mam tak T=2II √l/g
k=m*g/r
20 kwi 17:12
Jakub: Wzory, które podałaś, odnoszą się do wahadła a nie do kulek na sprężynie.
Pierwsze zadanie.
Musisz wiedzieć, że częstotliwość to liczba drgań na 1s. Tak więc 0,8Hz oznacza, że kulka
wykona 0,8 drgania (niepełne jedno drganie) na sekundę. Czyli w ciągu 1 minuty, a więc
60s wykona 0,8*60=48 drgań.
Okres drgań to czas jednego pełnego drgania (cyklu)
Jeżeli okres drgań wynosi 1,2s to kulka w ciągu 60sekund wykona 60/1,2=50 drgań.
Tu nie trzeba żadnych wzorów, tylko należy dobrze rozumieć pojęcie z zadania.
20 kwi 17:27
Ola : aha dzięki

a to drugie zadanie
20 kwi 17:28
Jakub: W tym drugim chodzi na pewno o wahadło matematyczne czy może o oscylator?
20 kwi 17:58
Ola : oscylator
20 kwi 18:08
Ola : i ?
20 kwi 18:17