związki miarowe
Paweł: W trapezie prostokątnym ABCD podstawa AB ma długość 15 cm, podstawa CD jest równa 9 cm, a
kąt ostry trapezu ma miarę 30 st. Oblicz obwód tego trapezu.
20 kwi 18:46
radek: poprowadz wysokosc i zastosuj funkcjie trygonometryczne
20 kwi 18:47
radek: podstawa trojkata ktory ci wyjdzie bedzie roznica podstaw
20 kwi 18:48
Paweł: a co z obliczeniami?
20 kwi 19:32
radek: juz pisze
20 kwi 19:34
radek:

a− podstawa dolna a= 15cm b− podstawa gorna b= 9 cm h=? x= a−b= 6 cm
cos α =
6y
√32=
6y z proporcji liczysz y , a potem z pitagorasa h i masz
obwod potem
20 kwi 19:40
Maciek: Obwód wynosi 24+6√3
20 kwi 19:44
vvv: δΩ≈
11 sty 19:16