ciagi-maturalne
kamil: Ania przeczytała książkę science−fiction, która miała 572 strony. Ania każdego dnia
czytała o taką samą liczbę stron więcej, niż w dniu poprzednim. Ile dni Ania czytała tę
książkę, jeżeli wiadomo, że w trzecim dniu Ania przeczytała 28 stron, a w ostatnim 68?
20 kwi 23:43
Eta: pomagam
21 kwi 00:30
Eta:
mamy do czynienia z ciągiem arytm.
S
n = 572 a
3= 28 a
n = 68
a
3 = a
1 +2r a
n = a
1 +(n−1)*r
zatem:
a
1 +2r= 28 a
1 +(n−1)*r= 68
to a
1 = 28 − 2r to: 28 −2r +nr − r = 68 => nr − 3r = 40
więc r( n−3)= 40 to n−3 =
40r
to: (***)
n = 40 +3rr
teraz podstawiajac do wzoru na sumę ciagu mamy:
(a
1 +68)*n = 1144
( 28− 2r +68)( (
40+3rr)= 1144 /*r bo r≠0
( 90 −2r)( 40 +3r) = 1144r
wymnóż , uporzadkuj i policz deltę wylicz
r
r −− przyjmij dodatnią bo ciag rosnący
i nastepnie
n z warunku (***)
powinno wyjść
r= 4 n =
13
już pdasz radę

Powodzenia ! ( nie przerażaj się deltą , ładny pierwiastek wyjdzie
21 kwi 00:46
kamil: dzieki bardzo
21 kwi 11:03
paul: od kiedy 68+28= 90
28 kwi 14:57
tim: paul. Tym się nie kieruj. Ja rozwiązywałem i wyszło
28 kwi 14:57