Wielomiany
Wito: Wiedzac ze wielomian W(x)=x3+ax2+bx+1 jest podzielny przez wieloman (x−1)2 wyznacz a i
b.
20 kwi 21:15
radek: ja bym podielil ten wielomian z a i b przez x2−2x+1 i to co w reszcie wyjdzie
(wyjda pewnie dwa nawiasy) powinno byc rowne zero− i z tego uklad rownan
20 kwi 21:20
radek: robilem to zadanie niedawno wiec jak chcesz moge ci je rozppisac dokladniej
20 kwi 21:21
Mariusz: wskazówka
wiemy że
W(1)=0 1 jest podwójnym pierwiastkiem
dalej musisz podzielić przy pomocy hornera, uwzględnij że reszta bedzie równa 0 ( kiedy
podzielisz przez p=1)
20 kwi 21:22
MAYBE: ale to chyba ten kwadrat nie ma znaczenia wiec jak juz to przez to co jest w ()
jabym chyba podstawil 1 za x
20 kwi 21:22
Wito: napisz co i jak, a ja policze
20 kwi 21:23