dla jakich watrości parametru a,b wielomiany W(x) i P(x) są równe:
Martusia: dla jakich watrości parametru a,b wielomiany W(x) i P(x) są równe:
W(x)= a(x−1)(x+4)−b(x−2)(x+3)+2(x+2)(x−3) ; P(x)= 2x2 − 10
20 kwi 16:32
Eta:
Witam

wykonaj mnożenie i redukcję wyrazów podobnych w W(x)
podaj wynik

czekam
20 kwi 16:51
Martusia: i to wyszło tak
ax2 + 4xa − ax − 4a − bx2 − 1xb + 6b + 2x2 − 2x −12
20 kwi 17:03
Martusia: i mam odpowiedź że musi wyjść a=1 i b=1
20 kwi 17:07
Eta: Witam

... i tak wyjdzie
po redukcji powinno być:
ax
2 − bx
2 +2x
2 +3ax −bx −2x +6b −4a −12
grupujemy:
(a−b +2)x
2 +(3a−b −2)x +6b −4a −12
teraz P(x)= 2x
2 − 10
więc porównujesz współczynniki:
a − b +2 =
2 i 3a −b −2=
0 i 6b − 4a − 12=
−10
więc z pierwszego mamy:
a = b to w drugim: 3b − b = 2 i 6a − 4a = 2
2b = 2 i 2a = 2
to
b= 1 i a= 1
20 kwi 17:31
Martusia: dziękuję bardzo
20 kwi 17:44