ciagi
ola: bardzo proszę o pomoc z ciągów: Dane są liczby 5 i 25 które są pierwszym i piątym
wyrazem
A) ciągu arytmetycznego
B) ciągu geometrycznego
Wyznacz te ciągi.
20 kwi 17:31
Eta: Podpowiadam
20 kwi 17:32
ola: no słucham cię
20 kwi 17:39
Eta: A)
a1= 5 a5 = a1*q4
a1*q4 = 25 => 5q4 = 25 => q4 = 5
to q= 4√5 lub q=−4√5
to an = 5*(4√5)n lub an = 5*(−4√5)n
B) podobnie tylko dla arytm.
a1= 5 a5 = a1 +4r
to: 5+4r = 25 => 4r= 20 => r= 5
więc an = a1 +(n−1)*r
o an = 5 +5n − 5 => an = 5n
20 kwi 17:41
ola: a1*q4 = 25 => 5q4 = 25 => q4 = 5 dlaczego ci wyszło 5q4=25 bo nie wiem jak to
zrobiłaś możesz mi powiedzieć bo resztę to już rozumiem..
20 kwi 17:47
Eta: an = a1*qn−1 −−− to wzór na ogólny wyraz ciagu geometr.
więc a5 = a1 *q5−1 => a5 = a1 *q4
a1= 5 i a5 = 25 to:
5*q4= 25 /:5
q4 = 5
to q= 4√5 lub q = −4√5
Już wiesz dlaczego?
20 kwi 17:52
ola: no juz wiem dzięki ci bardzo

20 kwi 18:29