tw. cosinusów
pszczółka maja: Pomocy!
Jak wyznaczyć długości środkowych trójkąta o bokach a,b i c?
20 kwi 17:43
radek: jezeli chcesz zastosowac tw cosinusow to bierzesz pierwszy bok, polowe drugiego boku,
oraz cosinus kata pomiedzy nimi i poprostu dajesz do wzoru
20 kwi 18:16
pszczółka maja: ale jeśli nie znam kąta..?
20 kwi 18:29
radek: jak znasz dlugosc trzech bokow to z twierdzenia cosinusow liczysz kat
20 kwi 18:34
radek: znaczy jego cosinus bo a
2= b
2 + c
2 − 2bc*cosα a potrzebujesz cos

tylko
podstawiasz dlugosci bokow
20 kwi 18:35
radek: czyli wpierw liczysz kat z twierdzienia cosinusow a potem, srodkawa rowniez z twierdzenia
cosinusow tylko zmieniasz dane we wzorze
20 kwi 18:37
pszczółka maja: ale nie mam danych żadnych. Zadanie brzmi: Wyznacz śrokowe w trójkącie o bokach a,b i c.
Tyle
20 kwi 19:26
Bogdan:

Wyprowadzę wzór na środkową x wg przepisu
radka, bo to jest dobry sposób,
w podobny sposób wyprowadza się wzory na środkowe y, z.
A − miara kąta między bokami b oraz c.
Korzystamy dwukrotnie z wzoru kosinusów:
| | −a2 + b2 + c2 | |
a2 = b2 + c2 − 2bc cosA => cosA = |
| |
| | 2bc | |
| | 1 | | 1 | |
x2 = b2 + |
| c2 − 2b* |
| c cosA = |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | −a2 + b2 + c2 | |
= b2 + |
| c2 − bc * |
| = |
| | 4 | | 2bc | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2a2 + 2b2 − c2 | |
= b2 + |
| c2 + |
| a2 − |
| b2 − |
| c2 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
20 kwi 20:51