Równania wielomianowe
Ania: Mam do Was wielką prośbę, czy ktoś życzliwy mógłby mi rozpisać krok po kroku jak
rozwiązywać takie równania. Z góry dziękuje.
20 kwi 22:00
Eta: W ostatnim napisz gdzie jest znak równości ?
Pomogę CI
20 kwi 22:03
Ania: Ojej, nie zauważyłam ;−)
Ostatni czyli e)
20 kwi 22:06
Eta: a) to równanie wymierne , więc określamy dziedzinę:
mianownik
nie może być = 0
więc IXI≠0 czyli x≠0 więc D=R−{0}
teraz przekształcasz tak:
4*IxI= 1 to IxI =
14
więc x=
14 lub x = −
14
obydwa rozwiązania € D więc równanie
ma rozwiazania:
x =14 lub
x= −14
w b) podobnie:
określ dziedzinę ( jest taka sama jak w a)
przekształć równanie:
IxI =3 −−− podaj rozwiazania
w c) znowu dziedzina:
I2x − 3I≠0 to 2x − 3 ≠0 to x≠
32
czyli D= R −{
32}
przekształcamy równanie:
I2x −3I = 3 to 2x − 3 = 3 lub 2x −3 = −3
to 2x = 6 lub 2x = 0
to
x = 3 lub x = 0
obydwa należą do dziedziny , więc są rozwiazaniami
podaj jak rozwiązujesz d)
sprawdzę i powiem czy dobrze, pamiętaj określić dziedzinę
a w e) napisz porządnie , bo nie widze tam równania

OK?
20 kwi 22:16
Ania: Dziękuje Ci bardzo Eto ;−)
Ostatnie równanie przepisałam poprawnie w odpowiedziach widnieje jako − równanie
sprzeczne?
20 kwi 22:22
Eta: OK

rozumiesz już zadanka tego typu?
20 kwi 22:37
Ania: d)
Próbuję choć póki co marnie mi to idzie.
[1−3x]≠0
1−3x≠0
?
20 kwi 22:44
Eta: Bardzo ładnie , taka jest dziedzina!
teraz 3* I1 −3xI = 2 / :3
to: I1 −3xI =
23
to: 1 − 3x =
23 lub 1 − 3x = −
23
rozwiąż .... i pamiętaj ,ze x € D
podaj zatem rozwiazania.
Powodzenia , poradzisz sobie napewno
21 kwi 00:56