:(
Bartuś: Noga ze mnie z matmy, proszę o pomoc.
Spośród liczb : 0,1,2,3, 4,5,..., 1000 wybieramy losowo jedną liczbę. Oblicz
prawdopodobieństwo zdarzenia,że liczba ta jest podzielna przez 4 lub przez 5.
20 kwi 19:01
Eta: Pomagam
20 kwi 20:21
Eta: Witam!
Gdybyś przejrzał na forum, sporo tego typu zadań było!
wiec tak IΩI= 1001 ( bo z zerem)
A − liczby podzielne przez 4 lub 5 zawarte w Ω
obliczmy ich ilość tak:
liczby podzielne przez 4
0=0*4 4= 1*4 8=2*4 ............... 1000= 250*4
więc jest ich
251
liczby podzielne przez 5:
podobnie: 0=0*5 5=1*5 10=2*5 ............. 1000= 200*5
wiec jest ich
201
wśród nich są takie co dzielą się jednocześnie przez
4 i
5
czyli podzielne przez
20
musimy je odrzucić bo były by liczone podwójnie
więc podzielne przez 20 to:
0= 0*20 20=1*20 40=2*20 ............. 1000= 50*20
wiec jest ich
51
zatem 251 +201 − 51 = 401
IAI =401
to P(A) =
4011000 = 0, 401
20 kwi 20:30
Eta: Poprawka

P(A) =
4011001 .... oczywiście
20 kwi 20:31
heh:

cos nie zrozumiale piszesz
20 kwi 20:43
Eta:
do
heh :
To . napisz bardziej
z r o z u m i a l e ....... bardzo proszę
21 kwi 00:59