równanie wielomiany
ehhh: rozwiąż równanie
x
3+9x
2+23x+15=0
pomocy
20 kwi 21:05
Jacek Karaśkiewicz:
Zauważ, że jednym z pierwiastków jest −1, więc możesz podzielić ten wielomian przez (x +
1) i otrzymasz trójmian kwadratowy, którego pierwiastki można już łatwo obliczyć.
20 kwi 21:07
ehhh: mógłbyś mi bliżej powiedzieć jak określiłeś pierwiastek

? bo dalej to wiem , że
twierdzenie bezouta
20 kwi 21:13
Wito: z twierdzenie bezout, znajdujesz dzielniki 15, i szukasz W(jakiego dzielnika)=0
z tego wynika ze W(−1)=0
20 kwi 21:17