matematykaszkolna.pl
????? Żabcia: Mam pytanko czy jest tu Osoba która pomaga również w zadaniach z chemi?
20 kwi 19:45
xpt: Ludzie dają tutaj zadania z chemii i niektóre doczekują się odpowiedzi. Jeżeli chodzi np. o stężenia procentowe, to to zadanie jest bardziej matematyczne niż chemiczne i jedyne co z chemią ma wspólnego to terminologia. Nie liczyłbym jednak na odpowiedź na pytanie czysto chemiczne, do którego wymagana jest dobra znajomość chemii, typu do tlenku rtęci dodano wodorowęglan potasu i co wyszło ;) Tak czy inaczej − możesz spróbować dać zadanie.
20 kwi 19:50
Żabcia: Jeśli będzie ktoś potrafił to rozwiązać tzn. wykonać to prosiłabym o pomoc. Zadanie: Zaprojektuj doświadczenia w których wytrącają się CaCO3 i BaSO4
20 kwi 22:05
Eta: Ja niestety ... nie pomogę ,sorry emotka
20 kwi 22:23
Żabcia: Witam Etoemotkaemotkaemotka i pozdrawiamemotka
20 kwi 22:25
Michał : rok temu bym zrobil teraz nie mam chemii w programie wiec dalem sobie z nia spokój
20 kwi 22:25
radek: do tego drugiego mozna by BaSO4 + H2O → BaO + H2 ale nie wiem czy tak mozna
20 kwi 22:26
radek: H2SO4 zamiast H2 powinno byc
20 kwi 22:27
Michał : ale te pierwiastki mają się wytrącić czyli POJAWIĆ ? emotka
20 kwi 22:27
Żabcia: To już dwie osoby odmówiły przynajmniej szczerzeemotkaemotka He he z tego co wiem to Eta rządzi jeśli chodzi o Matematyke więc rozumiememotkaemotka
20 kwi 22:28
radek: CaCO3 + H2O → CaO + H2CO3
20 kwi 22:28
radek: aha nie no to raczej carna magia dla mnie :E
20 kwi 22:29
Żabcia: Nie wiem co one mają zrobić wtedy nie byłam w szkole a że uczę się zaocznie to i tak nie tłumaczą dają zadania a my mamy sobie radzić samiemotka
20 kwi 22:29
radek: napisz tak jak ja to moze sie zlituja bo beda wiedziec ze probowalas emotka
20 kwi 22:30
Żabcia: Mam jeszcze jedno zadanie z chemi może ktoś to da rade rozwiązaćemotka Bo dla mnie to jest poprostu niezrozumiałeemotka Zadanie: KNO3 NaCl Al2(SO4)3 Jakie reakcje(strąceniowe)trzeba przeprowadzić aby jednoznacznie stwierdzić w której probówce znajduje się dany roztwór.
20 kwi 22:37
admk: Ca(OH)2 + H2CO3 −−> CaCO3(osad) + 2H2O Ba(OH)2 + H2SO4 −−> BaSO4(osad) + 2H2O do tego doświadczenia przydałby sie rysunek jakis schematyczny! obserwacje + wnioski probowka1: do wodorotlenku wapnia Ca(OH)2 dodaje kwasu weglowego H2CO3 w wyniku reakcji strąca sie osad w postaci CaCO3 i wydziela sie woda. podobnie z 2gą probowką
21 kwi 00:20
Żabcia: Dzięki wielkieemotkaemotkaemotkaemotka Pozdrawiam.
21 kwi 08:56