geometria analityczna
Monica: Wyznacz pkt symetryczny do A względem l: A= (1,8), l: −x− 2y+ 2= 0
20 kwi 18:40
Eta:
Punkt symetryczny do A to A'
i A' nalezy do prostej prprostopadłej do danej prostej
i przechodzacej przez punkt A ( 1,8)
przekształacamy równanie danej prostej do postaci kierunkowej:
2y = − x +2 to y = −12x +1
wiec współczynnik kier. a = −12
prosta prostopadła przechodzaca przez A ma równanie:
y −yA = 2(x − xA) gdzie a 1 = 2 bo a1 = −1a
wiec prosta ma równanie:
y −8 = 2(x −1) => y = 2x +6
rozwiązując układ równań prostych:
y= −12x +1
y = 2x +6 otrzymasz punkt S, który jest środkiem odcinka AA'
zatem: 2x +6 = −12x +1
to 4x +12 = −x +2 => 5x = − 10 => x = −5
to y = 2*(−5) + 6 => y = − 4 więc S( −5, −4)
teraz : xS = ( xA +xA')/2 i yS = (yA+yA')/2
podstaw współrzędne danych punktów
i wylicz xA' i yA'
21 kwi 01:26