Proszę jeszcze o pomoc takiego zadania: Wielomiany
Martusia: Proszę jeszcze o pomoc takiego zadania:
Dane są wielomiany: W(x)= 2x2 − 6x +5 P(x)= ax + b Q(x)= 4x3 − 6x2 − 8x +
15
Wyznacz a i b, dla których W(x) * P(x)=Q(x)
20 kwi 18:18
Eta: Wykonaj mnożenie :
W(x)*P(x) = ... podaj wynik , czekam
20 kwi 18:22
Martusia: wiem że powinno wyjść a=2 i b= 3
20 kwi 18:23
Martusia: −4ax2 + 2x2b − 6xb
20 kwi 18:25
Eta: i tak wyjdzie

na 100%

dawaj wynik mnożenia ......czekam
20 kwi 18:25
Eta: Nieeeee, jeszcze raz dobrze wymnóż

gdzie masz np.x
3 ? ....popraw to mnozenie!
20 kwi 18:26
Eta:
Mnozysz
kazdy wyraz z pierwszego przez
kazdy z drugiego
Dawaj poprawne mnożenie
20 kwi 18:28
Martusia: a no tak

to teraz będzie chyba dobrze: 2x
3a + 2x
2b − 6ax
2 − 6xb + 5ax + 5b
20 kwi 18:30
Eta: Hop− hop! .... jesteś?
20 kwi 18:30
Eta:
20 kwi 18:30
Martusia: no jestem jestem zrobiłam te mnożenie

20 kwi 18:31
Eta: teraz tak:
2ax
3 +( 2b − 6a)x
2 +(5a − 6b)x +5b
twraz masz wielomian:
Q(x) = 4x
3 −6x
2 −8x +15
porównujesz współczynniki przy tych samych potegach "x"
czyli:
2a =
4 i 2b −6a=
−6 i 5a − 6b=
−8 i 5b =
15
widzisz juz ,że :
a=
2 b=
3
sprawdź środkowe zalezności ( muszą spełniac te równania)
napisz mi czy spełniają?
Odp
a= 2 b= 3
20 kwi 18:36
Martusia: dziękuję
20 kwi 18:37