Zadanie
benny : BŁAGAM ! POMÓŻCIE

POdstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku długości 4, a wysokość prostopadłościanu
jest równa 8. Połączono odcinkami środki trzech krawędzi prostopadłościanu, z których
żadne dwie nie leżą w jednej płaszczyźnie, i otrzymano trójkąt KLM.
a) Oblicz długości boków trójkąta KLM
b) Wyznacz miary kątów KLM.
Eta:

Rysunek troszke koślawy ( sory

z trójkatów prostokatnych KBC , AKG , EHM
z twierdzenia pitagorasa wyliczamy
długości IKCI , IKGI , IEMI
więc :
IKCI
2 = IKBI
2 +IBCI
2 => IKCI
2 = 4 + 16 =>
IKCI = 2√5
IKGI
2 =IAKI
2 +IAGI
2 => IKGI
2 = 4 + 64 =>
IKGI= 2√17
IEMI
2 =IEHI
2 +IHMI
2 => IEMI
2 = 4+16 =>
IEMI= 2√5
teraz :
IKLI2 = IILCI
2 + IKCI
2 =>
IKLI2 = 16 + 20 =>
IKLI=
6
ILMI2= ILEI
2 +IEMI
2 =>
ILMI2= 16+20 =>
ILMI=
6
IKMI2= IKGI
2 + IGMI
2 =>
IKMI2= 68 +4 =>
IKMI=
6p{2
zatem trójkat KLM −−− jest równoramiennym
bo IKLI = ILMI
dodatkowo jest: IKMI
2 = ILMI
2 +IKLI
2
72 = 36 +36 −−− wiec jest też trójkatem prostokatnym
<L = 90o
i równoramiennym więc kąty
<K = <M= 45o
i na tym koniec

Miłych snów