Wektory, pomocyyyy
krzysiek2005: Punkty A(−4,2), B(2,−4), C(3,1) sa trzema kolejnymi wierzcholka trapezu roznoramiennego.
Jak obliczyc wierzcholek D?
Probowalem juz z wlasnosci AD=BC ale wyszedl mi zly wynik i nie wiem dlaczego
20 kwi 18:37
Eta:
Podpowiadam
20 kwi 18:45
Gregory: ja bym wyznaczył prostą przechodzącą przez punkty B i C a następnie szukał bym prostej
prostopadłej do tej prostej. Punkt D lleży na poostej prostopadłej
20 kwi 18:46
krzysiek2005: punkt D nie lezy na prostej prostopadlej do tej prostej, poniewaz to nie jest trapez
prostopadly
20 kwi 18:47
krzysiek2005: prostokatny*
20 kwi 18:47
Eta: Można róznie , a mozna tez tak:
Znajdź środek odcinka AB −−− oznaczmy go np: E
podaj współrzędne tego punktu E
20 kwi 18:48
Eta: DMasz racię tam nie ma kata prostego!
dawaj te współrzedne E ...... czekam
20 kwi 18:49
krzysiek2005: bo ja zrobilem, ze AD=[x+4;y−2], BC=[3−2;1+4]=[1;5]
x+4=1 y−2=5
i wyszlo D(−3;7)
20 kwi 18:50
krzysiek2005: E(−1;−3)
20 kwi 18:51
krzysiek2005: E(−1;−1)* tamto jest zje
20 kwi 18:52
Eta: Ok

Napisz równanie prostej AB i wylicz jej wsp. kierunkowy
czekam
20 kwi 18:56
krzysiek2005: juz wiem, napisze roznanie prostej AC, znajde jego polowe, i to bedzie rowniez punkt
przeciecia sie przekatnej BD i tylko obliczyc dalej to juz latwe, dzieki za pomoc
20 kwi 18:59
krzysiek2005: kurde, zle myslalem, nie przecinaja sie w polowie. juz z tych nerwow nie moge myslec
20 kwi 19:04
Eta:
napisz równanie prostej prostopadłej do AB i przechodzacej przez E
następnie równanie prostej równoległej do AB i przechodzacej przez C
rozwiązując układ tych prostych otrzymasz punkt F
który jest srodkiem odcinka DC
− teraz już możesz policzyć współrzedne punktu D
powinno Ci wyjść D( 1, 3)
powodzenia
20 kwi 19:05
Eta: Pewnieże źle pomyślałeś

Rozwiąz tak jak Ci ostatnio napisałam i będzie git
20 kwi 19:06
krzysiek2005: to robie , jak Ty mowiłas/es

wiec y=−x−2
20 kwi 19:06
Eta: Nie ma co się denerwować

Licz teraz powoli
Wyjdą Ci nawet przyzwoite równania tych prostych

Jak coś , to pisz, pomogę
20 kwi 19:08
Eta: 
AB: y = −x −2
20 kwi 19:09
agata: πΔ←∈≥δΔΩαβγΔπδ≥
20 kwi 19:19
krzysiek2005: kurde, nie wiem jak napisac ta prosta prostopadla przechodzaca przez pkt E. Sory, ze tak
mecze, ale nie bylem na zadnej lekcji z wektorow i teraz mam duze braki
20 kwi 19:19
Eta:
masz prostą AB:y = −x −2 a = −1
to prostopadła do niej ma współczynnik = −
1a = 1
wię y − y
E= 1( x − x
E) podstaw i napisz jej równanie:
powinno Ci wyjść
y = x
20 kwi 19:26
Eta:
Natomiast prosta równoległa do AB i przechodzaca przez C( 3,1)
ma równanie y − y
C = −1(x − x
C) bo a = −1
podstaw dane i wylicz
później już tylko rozwiąż układ równań tyvch prostychi wyliczysz F
gdzie F jest środkiem DC
pisz co otrzymałeś? to dokończymy to zadanko
20 kwi 19:30