oblicz
lonlii: oblicz z
3 +2iz
2 + z + 2i = 0
wyznacz Imz jeżeli z= (1+i)
2 [(4/1−2t) +(2−i/1+2i)]



20 kwi 15:56
Bogdan:
z3 + 2iz + z + 2i = 0
z2(z + 2i) + (z + 2i) = 0
(z + 2i)(z2 + 1) = 0
(z + 2i)(z + i)(z − i) = 0
z = 2i lub z = −i lub z = i
20 kwi 16:58
Bogdan:
Czy w drugim zadaniu jest:
| | 4 | | 2 − i | |
z = (1 + i)2 ( |
| + |
| ) ? |
| | 1 − 2i | | 1 + 2i | |
20 kwi 17:39
lonlii: tak jak napisałeś
20 kwi 20:58
Bogdan:
To przypominam:
i2 = −1, i3 = −i.
Wykonaj samodzielnie działanie i pokaż swoje rozwiązanie, sprawdzę.
20 kwi 21:19