matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 2.3.2012
Zadania
Odp.
1
P@weł:
3
3
Wyrażenie
−
x−1
x
2
MAcias:
α
sinα
tg
=
2
1+cosα
jak do tego dojść?
0
Dlaczemu nie?:
Nie mam pomysłu na zadanie.
Potrzebuję wsparcia
12
Ola:
Najdłuższa przekątna graniastoslupa prawidlowego szesciokątnego jest nachylona do plaszczezny podstawy pod katem 60stopni. Oblicz stosunek wysokosci tego graniastoslupa
1
Kasia:
W dwóch urnach umieszczone są kule. W pierwszej są 4białe, 5czarnych i 3niebieskie, a w drugiej
3
bella:
Z tali 52 kar wylosowano jedną kartę. Jakie jest prawdopodobieństwo,że wylosowano karte pikową luba walet?
3
bella:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: stosunek pola koła wpisanego w kwadrat do pola koła opisanego na tym kwadracie jest równy:
3
lizoo:
oblicz:
3π
3π
a/sin
* cos
8
8
√
3
9π
1
9π
b/
cos
+
sin
2
12
2
12
0
Dominika:
prosze o pomoc w zadaniu .zastosowanie twierdzenia Lagrange o przyrostach do dowodzenia nierówności miedzy funkcjami
1
pauliśka:
lim
4
√
5x+1
14
Ola:
Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6cm i tworzy z krawędzią boczną kąt 60stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
25
Ola:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 18cm. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stożka.
4
Danieloo:
Pilne, jakie są wzory na:
n(n+1)(2n+1)
1
2
+ 2
2
+ ... + n
2
=
6
A jak będzie wyglądać dla 1
2
+ 2
2
+ ... + (n−1)
2
=
6
Asia17:
okresl dziedzine funkcji:
x−3
x+4
g(x) =
−
x−2
x+3
jak to zrobić?
6
Samanta:
Jeżeli α jest kątem ostrym i tgα=2 to ile wynosi sinα ? Bo wiem ze jesli tgα jest np =
3
4
to a=3 i b jest rowne 4 ..
3
marta:
∫ sin
2
x * cos
5
x dx
0
Doris:
(1+x)do potegi a ≥1+εx dla x>−1 przy wykładniku α >1
10
Ewe:
Przedział (−6,11) jest zbiorem rozwiązań A. (x+6)(11−x)>0
2
Ania:
Na płaszczznie z prostokatnym układzie współrzędnych zilustruj zbiór punktów, których współrzędne spełniają nierówność:
4
bella:
Ile wynosi suma dwunastu początkowych wyrazów nieskończonego ciągu arytmetycznego, a w którym a1=0,5 oraz różnica r=−
1
2
2
Asia17:
Określ dziedzine funkcji:f(x)=
√
2 −5x
czyli
6
P@weł:
jak mam te dziedzine wyliczyc.. juz probowalem i nic
//
1
lizoo:
oblicz sin x i cosx jesli:
12
3π
a/sin2x=
i x∊(π;
)
13
2
4
Małgośka:
Mógłby mi ktoś to obliczyć od początku do końca? z góry dziękuję. 1)
2
tomek:
mam jeszcze pytanie jesli mam podane w zadaniu z wielomianow, ze ma pierwiastki 3 i −1 i mam obliczyc 3 pierwiastek, obliczylam wszystko i mam taki wielomian : W(x) = 2x
3
− 14x
2
+14x
2
rubiales:
Hejka pilnie potrzebuję Waszej pomocy mianowicie muszę zrobić kilka zadań na zaliczenie z matmy ze stereometrii (a ten dział nie jest moją mocną stroną)
oto kilka przykładów zadań:
1
lululu:
−3(5x+
1
2
)
2
=2 −0,3(0,7x+1)
2
=−6
3
lululu:
1
3
(6−5x)
2
=0
15
ona^^:
W urnie A jest 5 kul białych i 3 czarne ,w urnie B są 4 kule białe i 6 czarnych,Losujemy po jednej kuli z każdej urny,Oblicz prawdopodobieństwo ,że wyjmiemy kule w jednym kolorze,Wynik
1
Andrzej:
Witam! Może ktoś to rozwiązać?
8
lululu:
4(3x+2)
2
=8 x
2
−4x+1=0
1
shym44:
przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownoramiennym ktorego kot przy podstawie ma miare 30 stopni. tworzaca stozka ma dlugosc 6. Oblicz pole powierzchni bocznej tego stozka.
10
P@weł:
Wielomiany Q(x)=x
4
+(a+3)*x
3
+bx
2
+16 oraz P(x)=x
4
−8x
2
+16 są równe dla:
1
metiu:
Jak rozwiazac takie zadanie : Oblicz sin2x oraz cos2x jesli:
3
Adrian:
Ile lat ma chłopiec, jeżeli za 5 lat będzie dwa razy starszy, niż był 5 lat temu?
58
lilly :
hej czy ktoś mógłby mi rozwiązać jeden z przykładów bym mogła zrozumieć jak robić pozostałe ponieważ nie bardzo rozumiem równań kwadratowych.
1
kasia:
pole powierzchni bocznej wynosi 400π. oblicz pole jego podstawy i objetosc, jesli wiadomo ze promien podstawy walca jest rowny jego wysokosci.
3
bella:
zadanie 1 Liczbą przeciwną do liczby a=
2
3−2√3
−
1
3+2√3
jest liczba A 1−2√3
2
frankiero:
mam pytanie. jak mam narysować wykres do funkcji jak np 2x+4/x+2 to rysuję tabelkę i na podstawie tabelki rysuję wykres? czy źle myślę? xd
7
BLAZEJ_505:
[(6+11
1
2
)
1
2
+(6+11
1
2
)
1
2
]
2
=?
1
to znaczy że podniesiono do tej potęgi, bo coś mi nieczytelnie wychodzi
2
a wynik jak dla mnie to 12, ale wolfram alpha pokazuje inaczej i nie wiem gdzie mam błąd
6
Tifi:
2
Oblicz pochodną w punkcie f(x)=
x
0
=−1 wyszło mi 2 może ktoś sprawdzić ten wynik?
x
1
bella:
mam parę zadań z matematyki i nie umiem ich rozwiązać. to bardzo ważne dla mnie, pomoże mi ktoś? Byłabym bardzo wdzięczna
2
tomek:
hej
zad.1
4
Ani:
Wyznacz zbior argumentow dla ktorych f(x)=−2x+3 przyjmuje wartosci nalezace do przedzialu <1−2
√
2
;0>
2
P@weł:
Warunki W(0) = 1 i W(−1) = 0 spełnia wielomian: A. W(x) = −x
4
−2x
3
+x
2
−3x+1
3
Bartek:
Narysować zbiór liczb zespolonych, który spełnia podany warunek:
1
glossy:
Stosując wzory skróconego mnożenia wykonaj dzialania a)(
√
2
+1)
3
2
an:
x/4 + 1/6< x /3
1
glossy:
Skróć ułamek :
546
a)
306
13!
b)
15!
1
glossy:
Wyznacz liczby całkowite x i y dla których spełniona jest równość: a) (1+
√
3
)
2
=x+y
√
3
0
glossy:
Wykonaj działania i określ, do którego ze zbiorów: W czy R/W należy wynik.
2
Karola:
4x+5
∫
mnie wyszedł taki wygibas...2ln|x
2
+4x+13|−1/3(x+2) tylko pytanie czy
x
2
+4x+13
dobrze...
1
misiu:
Proszę o rozwiązanie! Robię już któryś raz to zadanie i nic mi nie wychodzi
5
Andżelika:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadań. Muszę nadrobić zaległości, a niestety nie ma pomysłu na ich rozwiązanie.
2
Aleksandra:
Ze zbioru Z={1,2,3...2012 wylosowano jedną liczbę. Zdarzenia A oznacza prawdopodobieństwo wylosowanie liczby parzystej, zdarzenie B oznacza prawdopodobieństwo wylosowania liczby
2
ola:
Narysuj wykres funkcji: y=reszta z dzielenia liczby x przez 5, xε { x: xε C i −10 ≤ x ≤ 10 }
3
ona:
log
7
(7
2
+7
3
)
5
klaudiaaa:
3k+2
oblicz dla jakich wartości k funkcja f(x) = (
)x− 4
5
1
zuza:
(a
n
) − malejący ciąg arytmetyczny a
1
=6 r=−4
1
Irek:
Rozwiąż równanie: 1)
2
U86:
Ze zbioru {1,2,3,4} losujemy kolejno bez zwracania dwie cyfry, w wyniku czego otrzymujemy liczbę dwucyfrową.
2
janosik:
5x
3
−15x
2
+20=0
1
mala:
Dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an= −3n − 5 . Ile wynosi suma dwóch początkowych wyrazów tego ciągu
7
Łukasz:
Wyznacz funkcję z argumentem w górnej granicy całkowania
9
Patryk:
podaj przybliżona wartość
3
mala:
−n
2
+ 16 > 0
2
monika:
:::rysunek:::
2
kolargol:
podwójna silnia Muszę udowodnić analogicznie i indukcią że
4
Adrian:
Dla jakiego a i b funkcja wyrażona wzorem:
6
micu:
Jak to rozwiązać
4x+3
A
B
C
=
+
+
(x−2)
3
x−2
(x−2)
2
(x−2)
3
0
konicz:
może ktoś zrobić te podkreślone zadanie bo coś mi źle wyniki wychodzą
bardzo proszę. Pilne
1
kolargol:
udowodnij ze
2
tomek:
Ze zbioru liczb co najwyżej dziesięciocyfrowych, które zapisane w układzie dziesiętnym mają wszystkie cyfry należące do zbioru {0,4} losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo,
8
lily:
1.do jakiego przedziału należy równanie 6x
4
−3x
3
+10x
2
−5x=0 2. ile rozwiązań ma równanie x
5
(x−3)= x
5
1
zuza:
suma n początkowych wyrazów ciągu (a
n
) określona jest wzorem S
n
=n
2
+2n+1. Czwarty wyraz tego ciągu jest równy:
5
Kary :
mam sobie czworościan . dwie jego krawędzie są skośne mają długość x, a reszta jest sobie równa (a) i mam powiedzieć
19
woody:
Witam
Agniesia
1
POMOCY:
długości promieni trzech metalowych kul tworzą ciąg o różnicy r=2. Suma długości promieni tych kul wynosi 18.Kule przetopiono i uformowano jedną kulę. O ile promień otrzymanej kuli jest
3
Snatek:
moze mi ktos pokazac krok po kroku jak rozwiazac taka nierownosc
1
n
> 0,025
7
Barti:
F(x) =
cosx
∫
sinx
t
2
dt
2
Arek:
wylicz x a) 4(x−1)+5=3+2x
1
dasdsa:
:::rysunek::: Kwadrat ABCD o boku dlugosci a i trojkat rownoboczny CDE położone sa wzgledem siebie tak jak
2
monika:
Czy ciąg o podanym wzorze ogólnym jest arytmetyczny? jeśli tak oblicz a
1
i różnice ciągu: a
n
=n
2
+5n−3
6
KAMA:
Nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie, proszę o podpowiedz. czy podany ciąg jest arytmetyczny?
7
Anula:
chciałabym się dowiedziec o co w tym chodzi, jak się ma wyliczyć dziedzinę funkcji i pod pierwiastkiem jest np x+6 to jest x+6≥0 tak? a jak już jest pierwiastek −x+6>0 to ma być tak?
4
kamil:
Mam zadanie w którym muszę obliczyć ekstrema i monotoniczność funkcji : f(x) = ln x + 1/x pochodna z tego wyszła mi zero...czy to dobrze?
3
Edzio:
:::rysunek::: Korzystając z wykresu wielomianu w, określ liczbę rozwiązań równania w(x)=m w zależności od
3
Aleksandra:
Dany jest ciąg arytmetyczny w którym, a
3
= −7, a
4
= −4. Wyznacz jedenasty wyraz tego ciągu.
9
kate:
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak obliczamy pochodne(pierwszego i drugiego rzędu) funkcji dwóch zmiennych w takim przypadku:
6
michał:
18x
2
−4
∫
dx=
3x
3
−2x+4
3
Nati:
w rombie symetralna boku przechodzi przez jeden z wierzchołków tego rombu oblicz miary kątów rombu?
0
kamil:
f(x) = e
−2x
+2, znaleźć f((−
∞
, −2))
5
Nati:
wyznacz miary kantów czworokąta wpisanego w okrąg wiedząc ze przedłużenie przeciwległych boków przecinają się tworząc kąty 20
0
i 44
0
5
Małgośka:
Czy mógłby mi ktoś wykonać poniższe zadania od początku do końca? I ewentualnie jakt o tylko możliwe wytłumaczyć co i jak?
0
ewaa:
Znajdź funkcję odwrotną do podanej: f(x)= 2+ sin \frac{3x−1}{2}
2
ewa:
Znajdź funkcję odwrotną do podanej: f(x)= 2+ sin \frac{3x−1}{2}
2
GOO:
Rzucamy 5 kostkami, Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadły dwie szóstki
0
GOO:
Rzucamy 5 kostkami, Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadły dwie szóstki
1
GOO:
Rzucamy 3 monetami. Obliczyć prawdopodobieństwo, że: a) wypadły 3 orły
2
Nati:
Długość trzech kolejnych boków czworokąta opisanego na okręgu mają się do siebie 1:2:3 Obwód tego czworokąta wynosi 48cm. oblicz długość tego boku....
2
monika:
∫|cosx|dx
31
woody:
Proszę o małą podpowiedz, wskazówkę: Rozłóż wielomian w na czynniki (nie używając schematu Hornera) :
2
ALUCHA098:
(1/2a
√
2
)
2
1
Barb.:
Dany jest okrąg o równaniu x
2
+ 4x + y
2
− 6y = −5 i prosta l: y = −2x +1. Wyznacz długość cięciwy okręgu zawartej w danej prostej oraz cosinus kąta środkowego opartego na tej cięciwie.