czy dobrze mi wyszło?(monotoniczosc i ekstrema funkcji)
kamil: Mam zadanie w którym muszę obliczyć ekstrema i monotoniczność funkcji : f(x) = ln x + 1/x
pochodna z tego wyszła mi zero...czy to dobrze?
Tak liczyłem:
f'(x) = (ln x + 1/x)' = 1/x *x' + [1' * x − 1* (x)'] / [x2]
f'(x) = 1/x −1/x2 = 1/x2 − 1/x2 = 0
2 mar 12:56
2 mar 12:59
kamil: o kurde

jak chciałem zmienic mianownik to wziąłem cały ułamek do kwadratu a nie pomnozylem
góry i dolu przez X
2 mar 13:20
kate: No ale idac dalej z tym zadaniem, ro rozwiązanie wyszło mi takie:
f(x)<0 x∊(−∞;1)
f(x)>0 x∊(1;∞)
no i minimum w 1
Czy dobrze mi to wyszło?
2 mar 13:31
Krzysiek: w pierwszym przypadku f(x)<0 ... z wyjątkiem 0
poza tym dobrze
2 mar 13:34