Funkcja liniowa
Adrian:
Dla jakiego a i b funkcja wyrażona wzorem:
y = (3 − a)x + 2b − 5
a) przecina dodatnią półoś osi y
b) przecina ujemną półoś osi y
2 mar 16:17
Aga1:

a)
1)niebieski kolor
3−a>0 i 2b−5>0
lub 2) czerwony kolor
3−a<0 i 2b−5>0
b)też dwa przypadki.
2 mar 16:32
Agniesia: oczywiście należy jeszcze rozaptrzec :
a = 0
b > 0
myśle jednak że nie ma sensu rozpatrywać przypadków gdy
3 − a > 0 oraz 3 − a < 0 oddzielnie. ja bym je połączyła w jeden : a ∊ R\{3}
2 mar 16:34
Agniesia: tzn miałem na myśli :
3 − a = 0
2b−5 > 0
2 mar 16:37
Adrian: Dziękuję ślicznie za pomoc,
2 mar 16:45