Pomocy!
Małgośka: Mógłby mi ktoś to obliczyć od początku do końca? z góry dziękuję.
1)
Na ile sposobów można wybrać trzyosobową delegację złożoną z co najmniej dwóch chłopców z klasy
liczącej 16 chłopców i 14 dziewcząt?
2)
Na ile sposobów można wybrać 5−osobową delegację z klasy liczącej 23 uczniów, jeśli w klasie
jest 10 dziewcząt i 13 chłopców i w skład delegacji:
a)wejdzie 3 chłopców
b) wejdą co najmniej 4 dziewczynki?
3)
W pudełku znajduje się 15 żarówek w tym 4 przepalone. Losujemy bez zwracania 6 żarówek. Na ile
sposobów można wylosować:
a) dwie żarówki przepalone.
b)co najwyżej dwie żarówki przepalone?
2 mar 20:55
123: Zad. 1
Czyli można 2 chłopców i 1 dziewczynkę lub 3 chłopców. Mamy więc:
| | 16*15 | | 16*15*14 | |
C216*C114 + c316 = |
| *14 + |
| = |
| | 2 | | 3*2 | |
16*15*7 + 16*5*7 = 1680 + 560 = 2240
2 mar 21:38
123: Zad. 2
a) Musi być 3 chłopców i 2 dziewczynki:
| | 13*12*11 | | 10*9 | |
C313*C210 = |
| * |
| = 13*2*11*5*9 = 12870 |
| | 3*2 | | 2 | |
b) Czyli może być: 4 dziewczynki i 1 chłopiec lub 5 dziewczynek:
| | 10*9*8*7 | | 10*9*8*7*6 | |
C410*C113 + C510 = |
| *13 + |
| = |
| | 4*3*2 | | 5*4*3*2 | |
10*3*7*13 + 3*2*7*6 = 2730 + 252 = 2982
2 mar 21:46
123: Zad. 3
4 przepalone i 11 dobrych...
a) 2 przepalone i 4 dobre, więc
| | 4*3 | | 11*10*9*8 | |
C24*C411 = |
| * |
| = 2*3*11*10*3 = 1980 |
| | 2 | | 4*3*2 | |
b) 2 żarówki przepalone i 4 dobre lub 1 przepalone i 5 dobrych lub 6 żarówek dobrych
C
24*C
411 + C
14*C
511 + C
611 =
| 4*3 | | 11*10*9*8 | | 11*10*9*8*7 | | 11*10*9*8*7*6 | |
| * |
| + 4* |
| + |
| = |
| 2 | | 4*3*2 | | 5*4*3*2 | | 6*5*4*3*2 | |
2*3*11*10*3 + 4*11*3*2*7 + 11*3*2*7 = 1980 + 1848 + 462 = 4290
2 mar 22:02
Małgośka: Dzięki za pomoc!
Pozdrawiam.
2 mar 22:19