Wielomiany
woody: Witam
Agniesia
Przypominam o sobie i mam nadzieję że jak znajdziesz trochę wolnego czasu to podasz mi parę
obiecanych przykładów
2 mar 15:27
Agniesia: Na początek dalej myślisz nad tym :
x
3 + 3x
2 + 3x + 11 = 0
Ja zajmę się pisaniem
2 mar 15:30
woody: Rozbiłem 11 na 1+ 10 i użyłem wzoru skróconego mnożenia na sumę potęgi 3. Wyszło mi coś
takiego: (x
3+3x
2+3x+1)+10= (x+1)
3+10. Dobrze?
2 mar 15:38
Agniesia: 1. x3 − 5x − 4 = 0
2. x4 − 7x2 + 6x = 0
3. x3 + 12x2 −12x − 1 = 0
4. x3 − 6x2 − 9x + 14 = 0
5. 2x3 + 9x2 + 13x + 6 = 0
6. x3 + 2x2 − 11x + 20 = 0
7.x4 − 4x3 + 8x2 − 20x + 15 = 0
8. x4 + x3 − 11x2 − 9x + 18 = 0
9. 2x4 − 8x3 − 9x2 − 4x − 5 = 0
10. 2x4 − 6x3 + 5x2 − 3x + 2 = 0
11. 3x4 + 5x3 − x2 − 5x − 2 = 0
12. 4x4 + 12x3 + 13x2 + 6x + 1 = 0
13. −4x + 4 = 3x3 + x2 = 0
14. 2x4 + 5x3 = 8x2 + 5x = 0
15*. x3 + 9x + 6 = 0
2 mar 15:42
Agniesia: Dobrze
2 mar 15:42
woody: Nawet przykład z gwiazdką jest

Dziękuje bardzo i zabieram się do rozwiązywania
2 mar 15:44
Agniesia: tylko dokończ najpierw tamten. Jeszcze nie podałeś pierwiastka
2 mar 15:48
woody: (x+1)3+10=0 nie mam pojęcia co z tym dalej zrobić:(
A pierwszy przykład najpierw podzieliłem przez (x+1) wyszło mi: (x2−x−4)(x+1) a następnie
obliczyłem deltę która wyniosła 17 i ostateczny wynik wyszedł mi taki:
(x−1−√172)(x+1)(x+1+√172). Dobrze?
2 mar 16:06
Agniesia: 1.
2 mar 16:08
woody: Drugi przykład na początku podzieliłem przez (x−1), wyszło mi: (x3+x2−6x)(x−1). Potem
pierwszy nawias (x3+x2−6x) podzieliłem przez (x+3) i wyszło mi: (x2−2x)(x−1)(x+3) i na
koniec wyciągnąłem z pierwszego nawiasu x i wyszedł mi taki wynik: x(x−2)(x−1)(x+3), dobrze?
2 mar 16:37
Agniesia: nie można było od razu x wyciągnąć ?
2 mar 16:38
woody: Można było

Przykład 3: Najpierw podzieliłem wielomian przez (x−1) i otrzymałem (x
2+13x+1)(x−1) potem
obliczyłem deltę w pierwszym nawiasie która wyszła mi: 165. Obliczyłem pierwiastki i końcowy
wynik wyszedł mi tak: (x+
13−√1652)(x+
13+√1652)(x−1). Dobrze?
2 mar 16:50
Agniesia: 
od razu dodam że w 13 i 14 nie powinno być na końcu = 0 ponieważ = jest już w środku.
2 mar 16:57
Agniesia: Ja teraz muszę iść. Powinnam być około 19
2 mar 17:06
woody: W czwartym wyszedł mi wynik taki: (x−7)(x−1)(x+2). Dobrze?
2 mar 17:06
woody: A w piątym taki: (x+1)(x+1,5)(x+2). Dobrze?
2 mar 17:12
woody: W szóstym: (x
2−3x+4)(x+5) i pierwszego nawiasu nie rozbijam już bo Δ<0. Dobrze?
2 mar 17:19
Agniesia: Niestety nie mam czasu dziś sprawdzić. Sprawdzę jutro jakoś wieczorkiem. Straszne zamieszanie
mam ze zbliżającym się pobytem w szpitalu
2 mar 18:15
woody: Nie ma problemu, zdrowie najważniejsze

postaram się wszystko zrobić i wstawię tutaj wyniki.
Dziękuje bardzo za pomoc
2 mar 18:58
woody: Będę pisał same wyniki:
7) (x
2+5)(x−3)(x−1)
8) (x−3)(x−1)(x+2)(x+3)
9) (2x
2+1)(x−5)(x+1)
10) (2x
2+1)(x−1)(x−2)
11) (x−1)(x+
23)(x+1)
12) (x+1)(x+
12)
2(x+1)
Jeżeli chodzi o zadania 13−14 to nie mam pojęcia jak się za nie zabrać:( W15 to nie wiem jak
tutaj znaleźć pierwiastki. Szukałem pośród dzielników 6 ale żaden nie pasował, próbowałem też
rozbić 9x na 3x i 6x ale wyszło mi (x
2+3)(x+6)(x+1) i nie wydaje mi się żeby to było dobrze
bo jak podstawie np. x=−1 to nie wychodzi mi 0
2 mar 20:07
woody:
3 mar 16:21
Agniesia: 4 dobrze
5 źle
6 dobrze
7 dobrze
8 dobrze
9 dobrze
10
11 źle
12 źle
13 oraz 14 poprawiam niżej :
13 −4x + 4 = 3x
3 + x
2
14 2x
4 + 5x
3 = 8x
2 + 5x
Nie zapominaj o :
(x+1)
3 + 10
ja bym skorzystał z a
3 + b
3
3 mar 16:46
Agniesia: 10 tez dobrze
3 mar 16:46