równania kwadratowe
lululu: 4(3x+2)2=8
x2−4x+1=0
x2+3x−2,5=0
2 mar 20:29
Jolanta: moze spróbujesz sie nauczyć
pokaż jak podnosisz do kwadratu pierwsze
pozniej wzór na Δ i pierwiastki
2 mar 20:43
lululu: 4(9x2+12x+4)=8
2 mar 20:48
lululu: 4(3x+2)2=8
x2−4x+1=0
x2+3x−2,5=0
2 mar 20:50
Jolanta: dobrze ,pomnóz przez 4 wszystko co w nawiasie jest .Przenieś 8 na lewa strone i policz Δ
2 mar 20:53
Jolanta: jak idzie ?
2 mar 21:01
Eta:
Można prościej
1/ 3x+2 = t
4t
2= 8 ⇒ t
2= 2 ⇒ t=
√2 lub t=−
√2
to: 3x+2=
√2 lub 3x+2= −
√2
| | −2+√2 | | −2−√2 | |
x= |
| lub x= |
| |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 21:36
Jolanta: oczywiscie ,ze tak ,chyba mnie całkiem zamotało
2 mar 21:41
Eta:
Wszyscy "kochacie"
Δ
2 mar 21:46