Ratunku;)
Ola: Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6cm i tworzy z krawędzią boczną kąt
60stopni. Oblicz objętość ostrosłupa.
2 mar 22:23
krystek:

d=a
√2
2 mar 22:32
Ola: Pomoze ktos? Plissss
2 mar 22:32
Beti: czyli:
| | h | |
tg60o = |
| , gdzie d−przekątna podstawy
|
| | | |
√3d = 12 /:
√3
teraz a (kr. podstawy): d=a
√2
4
√3 = a
√2 /:
√2
2 mar 22:32
Ola: DZiękuję bardzo za pomoc. Jestescie kochani
2 mar 22:35
krystek: Beti z krawędzia boczną .
2 mar 22:41
Ola: Przepraszam czy V wyszlo 48(cm3)
2 mar 22:42
Beti: Faktycznie, wyobraźnia mnie zawiodła
| | | |
wobec tego będzie: tg602 = |
| |
| | h | |
2 mar 22:49
krystek: Zdarza się każdemu.
2 mar 22:54
Ola: czyli V=1458
zgadza sie
2 mar 22:54
Ola: Jasne ze sie zdaza

Najwazniejsze sa checi pomocy. To sie liczy

Dzieki wam za pomoc
2 mar 22:55
Ola: Beti, Krystek i inni... Dobrze te V mi wyszlo?
2 mar 23:04
krystek: to
2 mar 23:12
krystek: lub ta objętość.
2 mar 23:13
Beti: czemu 1458
12
√3 = d → a
√2 = 12
√3/:
√2
| | 12√3 | | 12√6 | |
a = |
| = |
| = 6√6
|
| | √2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
V = |
| a2h = |
| (6√6)2*6 = 432 |
| | 3 | | 3 | |
2 mar 23:13