wzory
Danieloo: Pilne, jakie są wzory na:
| | n(n+1)(2n+1) | |
12 + 22 + ... + n2 = |
| |
| | 6 | |
A jak będzie wyglądać dla 1
2 + 2
2 + ... + (n−1)
2 =
| | n(n+1) | |
13 + 23 + ... + n3 = ( |
| )2 |
| | 2 | |
A jak będzie wyglądać dla 1
3 + 2
3 + ... + (n−1)
3 =
2 mar 22:19
Mila: 1) odejmij n2 od prawej strony
2) odejmij n3
2 mar 22:36
Basia:
wystarczy po prawej stronie wstawić n−1 w miejsce n
będzie w 1:
w.2
2 mar 22:41
Mila: Tak , Basiu, ale, czy w (1) nie ma błedu?
2 mar 22:45
Basia:
oczywiście, że jest; ma być 2n−1
2 mar 22:48
Danieloo: Dziękuje

.
3 mar 00:37
Mila:
3 mar 17:10