.
tomek: hej

zad.1
wielomian P(x) = x
3 − 21x + 20 rozloz na czynniki liniowe, to znaczy zapisz go w postaci
iloczynu trzech wielomianow stopnia pierwszego. jak to zrobic?
zad.2
oblicz wartosci m i n. mam porownac 2 wielomiany
x
4−12x
3+40x
2−38x−3=x
4+(m−4)x
3−(2n+6)x
2−38x−3
zapisalam to tak i nie wiem czy dobre znaki
m−4=−12
2n+6=40
2 mar 19:48
Basia:
ad.a
x3 − 21x +20 = x3 − x − 20x +20
dalej walcz sam
ad.b
m−4 = −12 dobrze; drugie źle
−(2n+6) = 40
−2n − 12 = 40
2 mar 19:57
tomek: dobrze dziekuje

wlasnie nie wiedzialem jak z tym −
2 mar 19:59