Pole kwadratu
monika:

Narysowane odcinki x są równoległe do przekątnej kwadratu
i dzielą pole tego kwadratu na trzy równe części.
Znajdź długość odcinków x.
2 mar 16:27
Agniesia: 1. Policz pole kwadratu
2. Policz pole jednego takiego tójkąta
2. Policz długość przyprostokątnej tego trójkata ze wzoru na pole
x = długośc przyprostokątnej * √2
2 mar 16:31
pomagacz:
Oba trójkąty tworzą mniejszy kwadrat o boku:
x = a
√2
| | 2 | |
ten kwadrat stanowi |
| dużego kwadratu, czyli:
|
| | 3 | |
| | 2x2 | | 42*2 | | 32 | |
a2 = |
| = |
| = |
|
|
| | 4 | | 3 | | 3 | |
teraz już z górki, sama pomyśl
2 mar 16:40