rózne zadanka
bella: mam parę zadań z matematyki i nie umiem ich rozwiązać. to bardzo ważne dla mnie, pomoże mi
ktoś? Byłabym bardzo wdzięczna
zadanie 1
Liczbą przeciwną do liczby a= 23−2√3 − 13+2√3 jest liczba
A 1−2√3
B 2√3
C 3+2√3
D 1+2√3
zadanie 2
ile wynosi 2 log3(indeks na dole)6+log3 (indeks na dole ta 3) 12 ?
zadanie 3
zbiorem wartości funkcji y=(x−2)(x+4) jest przedział
A<−2, +∞)
B<4,+∞)
C<2,−4)
D<−9, +∞)
Z góry Bardzo dziękuję
2 mar 19:49
Beti: 1) sprowadzasz liczbę a do najprostszej postaci:
| | 2(3+2√3) | | 1(3−2√3) | |
a = |
| − |
| = |
| | (3−2√3)(3+2√3) | | (3−2√3)(3+2√3) | |
| | 6+4√3−3+2√3 | | 3+6√3 | |
|
| = |
| = −1−2√3
|
| | 9−12 | | −3 | |
czyli która z podanych liczb jest przeciwna do a?
2) 2log
36 + log
312 = 2log
32*3 + log
32
2*3 = 2(log
32+log
33) + log
32
2 + log
33 = 2log
32
+ 2 + 2log
32 + 1 =
4log32 + 3
3) odp
D.
2 mar 21:20