rozkład wielomianu
woody: Proszę o małą podpowiedz, wskazówkę:
Rozłóż wielomian w na czynniki (nie używając schematu Hornera) :
w(x)=x4−5x3+5x2+5x−6
2 mar 01:33
Tragos: a czemuż to bez schematu Hornera

w(1) = 0
w(−1) = 0
2 mar 01:35
Agniesia: Jak widzimy suma współczynników tego wielomianu jest równa 0
Tak wiec wielomian ten jest podzielny przez (x−1)
x4 − 5x3 + 5x2 + 5x − 6 = x4 − x3 − 4x3 + 4x2 + x2 −x + 6x − 6 = x3(x−1) − 4x2(x−1) +
x(x−1) + 6(x−1) = (x−1)(x3 − 4x2 + x + 6)
rozkładamy teraz :
x3 − 4x2 + x + 6 . Widzimy że pierwiastkiem jest (−1)
czyli grupujemy do wyłaczenia (x+1)
x3 − 4x2 + x + 6 = x3 + x2 − 5x2 −5x + 6x + 6 = x2(x+1) −5x(x+1) + 6(x+1) = (x+1)(x2 −
5x + 6)
x2 − 5x + 6 = x2 − 2x − 3x + 6 = x(x−2) − 3(x−2) = (x−2)(x−3)
wiec końcowa postać to :
(x−1)(x+1)(x−2)(x−3)
2 mar 01:39
Agniesia: MOże kolega po prostu nie lubi tego schematu
2 mar 01:39
woody: A mogę np: wielomian w(x)=x
6+3x
5−15x
4−19x
3+30x
2 rozłożyć w taki sposób że przed nawias
wyciągnę x
2 wyjdzie mi: x
2(x
4−3x
3−15x
2−19x+30) i zastosować schemat Hornera do tego co
jest w nawiasie?
2 mar 01:42
Agniesia:
2 mar 01:44
woody: Bardzo dziękuje za pomoc!

.Schemat Hornera bardzo lubię ale dopiero się uczę i nie zawsze
wiem jak go zastosować do innych przykładów.
2 mar 01:45
woody: To elegancko!

Bardzo dziękuje Agniesiu za szybką odpowiedź
2 mar 01:46
woody: A znacie może jakiś szybszy sposób niż schemat Hornera do rozwiązania wielomianu:
w(x)=x6+3x5−15x4−19x3+30x2 ?
2 mar 01:57
Agniesia: a teraz przytulimy ten wielomian

x
4 − 5x
3 + 5x
2 + 5x − 6 = 0
x
4 − 5x
3 = −5x
2 − 5x + 6
| | 25 | | 25 | |
x4 − 5x3 + |
| x2 = |
| x2 − 5x2 − 5x + 6 |
| | 4 | | 4 | |
(x
2 − 2,5x)
2 = 1,25x
2 − 5x + 6
(x
2 − 2,5x + y)
2 = 1,25x
2 − 5x + 6 + a
a = (x
2 − 2,5x + y)
2 − (x
2 − 2,5x)
2 = 2y*x
2 − 5y * x + y
2
P = 1,25x
2 − 5x + 6 + a = 1,25x
2 − 5x + 6 + 2y*x
2 − 5y * x + y
2 = (1,25+2y)x
2 −(5+5y)x +
y
2 + 6
Δ = (5+5y)
2 − 4*(1,25+2y)*(y
2 + 6) = 25 + 50y + 25y
2 − 4(1,25y
2 + 7,5 + 2y
3 + 12y) = 25 +
50y + 25y
2 − 5y
2 − 30 − 8y
3 − 48y = −8y
3 +20y
2 + 2y −5
chcemy aby Δ = 0
−8y
3 + 20y
2 + 2y − 5 = 0
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
−8 * ( |
| )3 + 20 * ( |
| )2 + 2 |
| − 5 = −8 * |
| + 20 * |
| + 1 − 5 = −1 + |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 8 | | 4 | |
5 + 1 − 5 = −6 + 6 = 0
| | 1 | |
więc y = |
| jest pierwiastkiem tego wielomianu. Wracamy do prawej strony : |
| | 2 | |
P = (1,25+2y)x
2 −(5+5y)x + y
2 + 6 = (1,25 + 1)x
2 −(5 + 2,5)x + 0,25 + 6 = 2,25x
2 −7,5x +
6,25 = (1,5x − 2,5)
2
wracamy do naszego równania :
(x
2 − 2,5x + y)
2 = (1,5x − 2,5)
2
(x
2 − 2,5x + 0,25)
2 − (1,5x − 2,5)
2 = 0
(x
2 − 2,5x + 0,25 − 1,5x + 2,5)(x
2 − 2,5x + 0,25 + 1,5x − 2,5) = 0
(x
2 −4x + 3)(x
2 − x −2) = 0
pierwszy :
x
2 − 4x + 3 = 0
x
1 + x
2 = 4
x
1*x
2 = 3
wynika z tego x
1 = 3 oraz x
2 = 1
drugi :
x
2 − x − 2 = 0
x
1 + x
2 = 1
x
1*x
2 = −2
wynika z tego : x
1 = −1, x
2 = 2
mamy więc ostatecznie : x
4 − 5x
3 + 5x
2 + 5x − 6 = (x
2 −4x + 3)(x
2 − x −2) =
(x+1)(x−1)(x−2)(x−3)
2 mar 02:08
Agniesia: grupowanie jest dużo szybsze ale wymaga dużo więcej wprawy
2 mar 02:08
woody: a znasz może jakąś dobrą stronę z przykładami gdzie mógłbym poćwiczyć grupowanie?
2 mar 02:19
Agniesia: przecież przykłady na grupowanie można wymyślać od tak sobie :
x
3 −3x + 2 = 0
zacznij od takiego
2 mar 02:21
woody: no tak, ale jak sam sobie zacznę wymyślać to nie będę wiedział czy wynik jest dobry
2 mar 02:23
Agniesia: dlatego ja ci wymyślę

Ty podasz wynik si sprawdzimy

Masz jeszcze taki nietypowy :
x
3 + 3x
2 + 3x + 11 = 0
jest on bardzo nietypowy wiec jeżeli nie będzie ci wychodził to go na razie po prostu zostaw
2 mar 02:25
woody: Przepraszam za pewnie oczywiste Tobie pytanie ale jeżeli suma współczynników wielomianu nie
jest równa 0 to wtedy jak szukam odpowiedniego pierwiastka? Bo chyba nie podstawiam po kolei
każdej liczby całkowitej i sprawdzam
2 mar 02:27
woody: Pierwszy przykład wyszedł mi tak: (x−
√2)(x+
√2)(x−1) dobrze?
2 mar 02:30
Agniesia: Pierwiastki nie muszą być całkowite − patrz twierdzenie o pierwiastkach wymiernych). Jednak
jeżeli są całkowite to sprawdzasz wśród dzielników wyrazu wolnego. Oczywiście może się tak
zdarzyć że wielomian nie będzie miał pierwiastków całkowitych oraz wymiernych. Wtedy musisz na
prawdę pokombinować aby go rozłożyć na czynniki. Jednak takie sytuacje w liceum raczej się nie
zdarzają.
2 mar 02:30
Agniesia: (x−√2) = 0 czyli √2 jest pierwiastkiem
(√2)3 − 3*√2) + 2 = 0
2√2 −3√2 + 2 = 0
−√2 + 2 = 0
sprzeczność.
Czyli źle. Zauważ ze tam nie ma x2 tylko jest x3 a przy x2 jest 0
2 mar 02:32
woody: wiem że do szukania pierwiastka używam też "Twierdzenia o pierwiastkach wymiernych" ale czy w
jakiś jeszcze inny sposób mogę go znaleźć?
2 mar 02:32
Agniesia: Raczej stosuje się tylko te dwa twierdzenia. Oczywiście są inne metody ale szkoda czasu na ich
omawianie.
2 mar 02:34
woody: Drugie podejście do przykładu z wynikiem: (x+4)(x−5)(x−1) dobrze?
2 mar 02:41
woody: nie nie nie! cofam zaraz podam wynik
2 mar 02:41
woody: (x−2)(x−1)(x+1) dobrze?
2 mar 02:43
Agniesia: udowodnię w inny sposób :
Niestety źle.
2 mar 02:43
Agniesia: ten ostatni dobrze
2 mar 02:43
woody: dziękuje
2 mar 02:45
Agniesia: jutro jak o sobie przypomnisz to wymyślę ci dużo więcej takich przykładów
2 mar 02:45
woody: To o której będę mógł Ciebie troszkę pomęczyć z przykładami?
2 mar 02:48
woody: Jak mogę znaleźć pierwiastek do drugiego przykładu: x3+3x2+3x+11=0 ?
2 mar 02:50
Agniesia: Nie wiem o której będę

Jakoś po południu pewnie

Co do drugiego przykładu mówiłem :
Jak nie będziesz wiedział jak zrobić zostaw. Kiedyś do niego wrócimy.
2 mar 02:53
woody: Dobrze, w takim razie bardzo dziękuję za dzisiejszą pomoc i do zobaczenia
2 mar 02:57