wyrażenie algebraiczne
BLAZEJ_505: [(6+11
12)
12+(6+11
12)
12]
2=?
| 1 | |
| to znaczy że podniesiono do tej potęgi, bo coś mi nieczytelnie wychodzi
|
| 2 | |
a wynik jak dla mnie to 12, ale wolfram alpha pokazuje inaczej i nie wiem gdzie mam błąd
2 mar 20:01
Aga1: Wydaje mi się ,że przed jedną 11 jest minus, wtedy wychodzi 22.
2 mar 20:09
Saizou : właśnie w tym drugim ma być 6−11
2 mar 20:10
Saizou : bo mnie to zmyliło
2 mar 20:10
BLAZEJ_505: ale w czym robię błąd
[(6+√11)12+(6−√12)12]2=6+√11+6−√11=12
2 mar 20:13
Aga1: (a+b)2=a2+2ab+b2
2 mar 20:14
BLAZEJ_505: nie zauważyłem
2 mar 20:15
Mila: (√(6+√11)+√(6√11))2=(6+√11)+2√(6+√11)*√(6−√11)+6−√11=
=6+√11+2√36−11+6−√11=
2 mar 21:45