ciągi
KAMA: Nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie, proszę o podpowiedz.
czy podany ciąg jest arytmetyczny?
a)3,6,9,12,15
b)12, 13 ,14, 15
2 mar 13:28
Jolanta: wiesz co to jest r ?
2 mar 13:31
monika: tak, różnica
2 mar 13:32
monika: Ale nie mam pojęcia jak się zabrać za to zadanie:(Proszę o pomoc
2 mar 13:34
Jolanta: Jeżeli tego zadania sama nie zrobisz to nastepnych ,które będą coraz trudniejsze na pewno nie
dasz rady zrobic.
róznica czyli wynik odejmowania w ciagu arytmetycznym jest stałą
r=an+1−an czyli r= a5−a4=a3−a2=a2−a1
policz różnicę
2 mar 13:40
KAMA: dziękuje

już rozumiem
2 mar 13:44
Jolanta:
2 mar 13:46