Prawdopodobieństwo
GOO: Rzucamy 5 kostkami, Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadły dwie szóstki
2 mar 10:31
zxc: |Ω| = 6
6 = 7776 − tyle jest wszystkich możliwości
|A| = C
25 (wybieramy 2 pola z 5 na umieszczenie tam 2 szóstek) * C
11 (bo interesuje nas
tylko szóstka, więc jedna liczba) * 5
3 (na pozostałych polach mogę umieścić cyfry od 1 do 5
ale bez szóstki bo już wybraliśmy dwie)
|A| = C
25*C
11*5
3 = 10*1*125 = 1250
| | 1250 | | 625 | |
P(A) = |
| = |
| ≈ 0,16 |
| | 7776 | | 3888 | |
2 mar 13:14
zxc: tam na górze powinno być "65" ale 7776 jest dobrze
2 mar 13:15