Prawdopodobieństwo
tomek: Ze zbioru liczb co najwyżej dziesięciocyfrowych, które zapisane w układzie dziesiętnym mają
wszystkie cyfry należące do zbioru {0,4} losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo,
że ta liczba jest podzielna przez 12 ?
2 mar 15:47
Patronus: to po kolei:
|Ω| = 510
1 cyfrowych podzielnych przez 12 nie ma.
2 cyfrowych są dwie (12 i 24)
3 cyfrowe to (204, 312, 120, 420, 324, 132, 432, 240, 144, 444)
4 cyfrowe to (1104, 2004, 2304, 3204, 1404, 4104, 4404 itd
Da się je wszystkie wypisać, chociaż trochę to zajmie, nie mam innego mnie chałupniczego
pomysłu...
2 mar 16:10
Artur z miasta Neptuna:
po pierwsze:
jakie liczby są w Ω ?
0, 4
40, 44
400, 404, 440, 444
4000, 4004, 4040, 4044, 4400, 4404, 4440, 4444
......
ile jest taki liczb

1+ 1*2
0 + 1*2
1 + 1*2
2 + ... 1*2
9 = 1+ ( 1 + 2 + 4 + 8 + ... + 2
9) // jest to ciąg
geometryczny o a
1 = 1 i q= 2
| | 1−210 | |
S10 = 1 + 1* |
| = 1 + 210 − 1 = 1024 |
| | 1−2 | |
jakie liczby będą podzielne przez 12? takie, które są podzielne przez 4 oraz przez 3.
Oczywiście każda liczba z tych (czyli zawierające tylko cyfry 0 lub 4).
A jakie będą podzielne przez 3? A takie, dla których suma cyfr jest podzielna przez '3'. Czyli
... ilość '4' w danej liczbie musi być podzielna przez '3'.
Czyli
A −− liczba zawiera cyfry 0 lub 4 i liczba cyfry 4 wynosi 3,6 lub 9
za pomocą odpowiednich wzorów poznanych na kombinatoryce wyznaczasz moc A.
2 mar 17:43
Patronus: Faktycznie, myślałem że liczby mają się składać z cyfr 0,1,2,3,4

no tak to wtedy
|Ω|=2
10 = 1024

Przez 4 jest podzielna każda z nich
a przez 3:
Te które zawierają trzy cyfry 4, sześć cyfr 4 lub dziewięć cyfr 4.
| | | | | | | |
|A| = | + | + | = 210 + 210 + 10 = 430 |
| | | | |
3 mar 08:17