pazdro poziom rozszerzony
misiu: Proszę o rozwiązanie! Robię już któryś raz to zadanie i nic mi nie wychodzi

Rozwiąż równanie: (x−3)
2|sinx| = sinx w zbiorze <0,2π>
Odpowiedzi to:{0, π, 2π, 2}
2 mar 19:01
Basia:
1.
x∊<0;π> ⇒ sinx≥0 ⇒ |sinx| = sinx
i mamy
(x−3)
2*sinx − sinx = 0
sinx*[ (x−3)
2 −1 ] = 0
sinx = 0 lub x
2 − 6x + 9 − 1 = 0
x = 0 lub x = π lub
x
2 − 6x +8 = 0
Δ = 36 − 32 = 4
√Δ = 2
| | 6 − 2 | |
x1 = |
| = 2 ∊ <0; π> |
| | 2 | |
czyli masz tutaj trzy rozwiązania: 0; 2; π
2.
x∊(π;2π> ⇒ sinx≤0 ⇒ |sinx| = −sinx
i mamy
−(x−3)
2*sinx − sinx = 0
−sinx*[ x
2 − 6x + 9 + 1 ] = 0
dalej rozwiąż jak w (1)
2 mar 19:21
nowy: Suma sinusów kątów ostrych w pewnym trójkącie prostokątnym jest równa 3√5/5. Oblicz:
−iloczyn sinusów tych kątów
−iloczyn cosinusów tych kątów
12 kwi 17:59