yoł
P@weł: Wielomiany Q(x)=x4+(a+3)*x3+bx2+16 oraz P(x)=x4−8x2+16 są równe dla:
A. a=0,b=−8 B. a=−3,b=8 C. a=0,b=8 D. a=−3,b= −... <−w D nie wiem ile b bo ucielo na
kartce xD
2 mar 20:23
Jolanta:
x4 +(a+3)x3+bx2+16=Q(x)
x4 + 0*x3 −8x2 +16=P(x)
a+3=0 b=−8
a=
2 mar 20:30
P@weł:
możesz jeszcze wyliczyć a, bo nie kumam!
2 mar 20:34
Jolanta: nie żartuj sobie a+3=0 3 przenosisz na prawa strone ze znakiem minus
2 mar 20:37
prostota: wielomian Q(x) przy wyrazie a ma x podniesiony do 3 (
a + 3)
3
w wielomianie P(x) nie ma wielomianu x
3, wiec musi Tobie wyjsc 0, poniewaz 0 * x
3 = 0

a + 3 = 0
a = −3
wielomian Q(x) przy wyrazie b ma x podniesiony do 3 (
bx
2
w wielomianie P(x) x
2 ma wartość −8
b = −8
odpowiedź
B
2 mar 20:55
P@weł: P@weł z godz 20:34.... nie podszywaj sie podemnie..... Jolanta to nie ja napisalem:
możesz jeszcze wyliczyć a, bo nie kumam! ..............
2 mar 20:56
prostota: tam w moim zapisie jest błąd, powinno być (a + 3)x3
2 mar 20:56
2 mar 20:58
Jolanta: masz racje ,ze idiota
2 mar 21:00
P@weł:
2 mar 21:07
P@weł: Dziekuje

! za zadanko
2 mar 21:07