calki
micu: Jak to rozwiązać
| 4x+3 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (x−2)3 | | x−2 | | (x−2)2 | | (x−2)3 | |
2 mar 16:13
pomagacz:
| 4x + 3 | | A(x−2)2 + B(x−2) + C | |
| = |
|
|
| (x−2)3 | | (x−2)2 | |
4x + 3 = A(x−2)
2 + B(x−2) + C
4x + 3 = Ax
2 − 4Ax + 4A + Bx − 2B + C
4x + 3 = x
2A − x(4A + B) + 4A − 2B + C
A = 0
4A + B = 4
4A − 2B + C = 3
2 mar 16:28
micu: Jak rozwiązać całkę
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx=|t=x+1⇒dx=dt|=∫ |
| dt= |
| | x2+2x+5 | | (x+1)2−4 | | t2−4 | |
2 mar 16:44
Krzysiek: zamiast −4 powinno być +4
skorzystaj z arctg
2 mar 17:19
2 mar 20:30
2 mar 21:02
Krzysiek: wykonaj podstawienie: 2u=t i skorzystaj z tego, że:
2 mar 21:05