obliczyć pochodną
Barti: F(x) = cosx ∫ sinx t2dt
2 mar 14:29
Artur z miasta Neptuna:
zacznijmy od tego ... że ten zapis (obecnie) jest bez sensu
druga sprawa, ta funkcja wygląda tak: (cos x)
∫sin x t2 dt czy
∫cos x dx *
∫sin x t
2 dt};
pierwsza to całka górna, a
druga dolna

jeżeli to drugie to patrz na swój zapis i na to co ja zapisałem.
Jeżeli to pierwsze, to czemu wczoraj co innego napisałeś ?
2 mar 14:49
Barti: tak, chodziło mi o całkę górną i dolna. Sorki za ten zapis ale troche nie ogarniam tych znaków
na tej stronie
2 mar 14:54
Artur z miasta Neptuna:
to w takim razie dlaczego cała górna jest bez wzmianki po czym całkujemy ?
chwila ... aaaaaaaaa ... to jest całka OZNACZONA o granicach całkowania 'cos x' i 'sin x' ...
nie no chłopie ... całka górna i dolna to całkowicie co innego
2 mar 14:57
Krzysiek: F'(x) =(sin2 x)(sinx)' −(cos2 x)(cosx)'
2 mar 14:57
Barti: Krzysiek z jakiego wzoru to obliczyłeś?
2 mar 15:00
Krzysiek: ∫f(t)dt =F(t) +c
∫ab f(t)dt=F(b)−F(a)
więc pochodna z całki to:
F'(b) −F'(a) =f(b) *b' −f(a)*a'
2 mar 15:05
Barti: Dzięki stary!
2 mar 15:06