Pomóżcie! Proszę!
Małgośka: Czy mógłby mi ktoś wykonać poniższe zadania od początku do końca? I ewentualnie jakt o tylko
możliwe wytłumaczyć co i jak?
1)
Na ile sposobów można wybrać 5−osobową delegację z klasy liczącej 23 uczniów, jeśli w klasie
jest 10 dziewcząt i 13 chłopców i w skład delegacji:
a)wejdzie 3 chłopców
b) wejdą co najmniej 4 dziewczynki?
2)
W pudełku znajduje się 15 żarówek w tym 4 przepalone. Losujemy bez zwracania 6 żarówek. Na ile
sposobów można wylosować:
a) dwie żarówki przepalone.
b)co najwyżej dwie żarówki przepalone?
3)
Na ile sposobów można wybrać trzyosobową delegację złożoną z co najmniej dwóch chłopców z klasy
liczącej 16 chłopców i 14 dziewcząt?
2 mar 11:12
Aga1: 1)a)
trzech chłopców, tzn 3 chłopców i 2 dziewczynki, bo delegacja ma liczyć 5 osób
b) co najmniej 4 dziewczynki tzn 4 dziewczynki i 1 chłopiec lub 5 dziewczynek i 0 chłopców.
2 mar 11:19
Aga1: 2)
a) dwie żarówki przepalone i 4 żarówki dobre, bo losujemy wszystkich 6.
b)co najwyżej dwie żarówki przepalone tzn 2 przepalone i 4dobre lub 1 przepalona i 5 dobrych
lub 0 przepalonych i 6 dobrych.
Potrafisz zapisać i obliczyć.?
2 mar 11:24
Małgośka: właśnie jestem z tego cienka i jest to dla mnie czarna magia
2 mar 11:25
Aga1: Pokażę Ci jak liczyć np.
| | 13! | | 10!*11*12*13 | | 11*12*13 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| | 3!*(13−3)! | | 1*2*3*10! | | 6 | |
2 mar 11:29
Małgośka: aha, no ok, dzięki
2 mar 11:33